HRVATSKA - ŠPANJOLSKA

Alex Dušebajev: Gdje da potpišem za finale s Hrvatskom?

Foto: EPA-EFE

HRVATSKA rukometna reprezentacija u srijedu u 16 sati igra zadnju utakmicu drugog kruga prije puta na polufinale u Švedsku.

Momčad Line Červara osigurala si je taj luksuz da dva kola prije kraja drugog kruga već ima zagarantirano polufinale. Protiv Španjolske će igrati za prvo mjesto koje bi značilo izbjegavanje strašnih Norvežana. 

Španjolci na ovom turniru na prvi pogled ne izgledaju pretjerano moćno, ali Furija strašno dobro dozira minutažu svojim veteranima i maksimalno ih koristi. S 27 godina Alex Dušebajev u momčadi s prosjekom od 30,6 godina izgleda kao neiskusni mladić iako iza sebe ima osvojenu Ligu prvaka, srebro s Europskog prvenstva u Poljskoj i zlato s EP-a u Hrvatskoj prije dvije godine.

"Znam da nema puno starijih ekipa od nas na ovom turniru, ali jako smo iskusni. Stariji dečki jako dobro doziraju snagu. Znaju kad moraju forsirati, a kad mogu malo spustiti gas. To je ključno i zato smo u stanju svih 60 minuta biti na istom nivou. Jako smo dobri, imamo široku klupu i to super izgleda", kaže Dušebajev koji je s 23 gola drugi strijelac reprezentacije na ovom turniru iza Maquede i Fernandeza koji imaju po 26 golova.

Prije godinu dana u Münchenu Hrvatska je pobijedila Španjolsku odličnom obranom, koja i na ovom turniru funkcionira fantastično.

"Sjećam se te utakmice, bili ste jako dobri. No mi ćemo se sigurno bolje spremiti za ovu utakmicu. I jedni i drugi igramo tih 5-1 u obrani, iako je vaša drukčija sa sjajnim Duvnjakom. To je jako nezgodno i teško je igrati protiv Hrvatske. Ne znam kako ćete se vi postaviti u ovoj utakmici, ali ja sam siguran da nas želite dobiti i izbjeći Norvešku u polufinalu. Znam ja vas Hrvate", kaže kroz smijeh Dušebajev.

Alex je poseban lik. Rođen je u Santanderu, sin je velikog Talanta i preko njega vuče kirgistansko podrijetlo, a odlično govori - makedonski. Razlog tomu su četiri godine igranja u Vardaru, s kojim je senzacionalno osvojio Ligu prvaka 2017. godine. Pomalo je smiješno čuti kirgistanskog Španjolca kako relativno tečno govori nama razumljiv jezik, a "krivci" za to su i Igor Karačić i Luka Cindrić s kojima je Alex dijelio svlačionicu u Skoplju. S Karačićem sad igra i u Kielceu.

"On je super dečko. Naravno da smo se vidjeli. Prije utakmice s Njemačkom smo malo popričali. Sretan sam zbog njega što je Hrvatska ovako dobra i drago mi je da su i oni u polufinalu. Kara i ja smo se i u Vardaru družili. Uvijek je nasmijan, voli se zabaviti, a istovremeno daje ono nešto više svakoj momčadi u kojoj igra. Takvi igrači su uvijek plus u ekipi. A i dobro se oblači", rekao nam je kroz smijeh Alex.

Hrvatska mu se uvijek nekako provlačila kroz karijeru. S Hrvatima u momčadi je osvojio Ligu prvaka, u Hrvatskoj je postao europski prvak sa Španjolskom... Hrvatska treća domovina?

"Ha, ha, ne bih baš rekao. Vi Hrvati ste odlični. Pa svaka dobra ekipa u Europi ima barem jednog Hrvata. To je vaš sport, vi ste zemlja koja obožava rukomet i uvijek, uvijek igrate sa srcem. Neće nam biti lako jer smo se i dosta naputovali na ovom Euru. Bili smo u Norveškoj, sad smo u Austriji pa idemo u Švedsku. Najvažnije nam je samo da se dobro odmorimo", kaže Dušebajev.

Za njega odlična Hrvatska na ovom turniru nije nikakvo iznenađenje.

"Ma kakvi! Ja sam bio siguran da ćete vi biti pravi na ovom prvenstvu i da će ovi dečki koji su došli biti na sto posto. Zaslužili su sve što im se dogodilo i meni je jako drago zbog njih", rekao je Španjolac.

Vrlo lako bi se moglo dogoditi da s Hrvatskom igra dvaput u samo četiri dana; na kraju drugog kruga i u eventualnom finalu...

"To bi bilo sjajno. Gdje da potpišem da tako i bude? Odmah bih to napravio", zaključio je Dušebajev.

Pročitajte više