Almeria: Rijeka po treći puta izgubila igre

"UNATOČ ishodu, koji nismo očekivali, Rijeka i cijela Hrvatska mogu biti ponosni na sve ono što smo napravili tijekom naše prezentacije za dobivanje organizacije Mediteranskih igara 2009.", izjavila je danas Gordana Sobol koji je u Vladi RH bila zadužena za praćenje riječke kandidature.

Svoje razočarenje ishodom glasovanja nije krio ni gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji je naglasio, unatoč gubitku MI u Rijeci, da su izgrađeni svi predviđeni sportski i infrastrukturni objekti.

Ipak, najbolji odgovor o svemu onom što se događalo u Almeriji dali su građani Rijeke, koji su večeras na rivi planirali održati veliki koncert pod naslovom "Pjesmom u Mediteranske igre". Koncert će, naravno, biti održan, ali pod geslom "Krepat, ma ne molat".

To je čini se jedini mogući odgovor ljudima koji su Mediteranske igre doveli do apsurda da se domaćini stalno izmjenjuju među toliko velikih zemalja Mediterana. "Rijeka je danas udarila u zid nedemokratičnosti i mi ćemo morati preispitati naše daljnje sudjelovanje u MOMI-u, a protiv ovakvog ponašanja borit ćemo se pravnim sredstvima", rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, naglašavajući svoje razočarenje odnosom predstavnika arapskih zemalja koji su pred TV kamerama obećavali glasove, ali očito nisu mogli odoliti pritisku velikih zemalja.

U emotivnom nastupu Antun Vrdoljak nije ni pokušavao sakriti suze, naglašavajući da su MI 1997. u Bariju bile najlošije, ali da nikakvi razlozi nisu mogli uvjeriti Talijane da odustanu od kandidature. Zlatko Mateša je naglasio da Talijani u startu imaju 11 glasova, i to tri kao i svaka zemlja, ali i pet od svojih članova MOO-a, te tri od San Marina. Po njegovim riječima, glasove za Rijeku dali su predstavnici BiH, Srbije i Crne Gore, Slovenije, Monaka i četiri glasa Francuske.

Davor Šuker najmirnije je od svih članova izaslanstva primio poraz, naglašavajući da je sport odavno postao biznis i da mali narodi nemaju puno izgleda u konkurenciji s moćnima.

Pročitajte više