Americas Cup: Odgođena četvrta utrka

PRESLAB i nestabilan vjetar u zaljevu Hauraki na Novom Zelandu razlog je odgode četvrte utrke velikog finala Americas Cupa u kojem švicarska jedrilica Alinghi vodi sa 3:0 protiv branitelja naslova iz Team New Zealanda.

Mada je meteo-prognoza predviđala idealne uvjete, vjetar je pao na manje od deset čvorova brzine, pa je regatni odbor proglasio odgodu za danas, a četvrta utrka će se voziti u subotu. Za razliku od svih ostalih utrka - kada se nije vozilo ako je vjetar bio ispod sedam i iznad 19 čvorova, u finalu nema takvih ograničenja, pa je odgoda shvaćena i kao ´kupovina´ dodatnog vremena domaćinima ne bi li prebrodili šok iz prvih utrka.

Švicarci čiju posadu vode Novozelanđani - kormilar Russell Coutts i taktičar Brad Butterworth, a vlasnik je multimilijarder taliajnskog podrijetla Ernesto Bertarelli, od ukupne pobjede dijeli još samo dvije pobjede. Ukoliko Alinghi osvoji Cup, bit će prva europska jedrilica kojoj je to uspjelo u 152 godine postojanja ovog najcjenjenijeg jedriličarskog natjecanja na svijetu. Kako pobjednik ima pravo odrediti domaćinstvo sljedećeg natjecanja, Americas Cup bi stigao u Europu, a najvjerovatnije bi se održao u Portugalu ili Francuskoj, dok se spominje i Italija, i to jadranska obala.

Branitelji naslova iz Novog Zelanda u međuvremenu su promijenili taktičara Hamisha Peppera sa Francuzom Bertrandom Paceom, čovjekom koji je nastupao na čak osam ACI Cup-ova u Hrvatskoj.

Nikad se u Americas Cupu nije dogodilo da jedna posada osvoji naslov sa početnim gubitkom od 0:3, no treba naglasiti da je format na pet pobjeda u upotrebi od 1995., a dotad je finale bilo na četiri trijumfa.

Pročitajte više