NFL

Amerika ima novog princa, mladića zvanog Akcija

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZLATNO doba akcijskog trash filma bile su osamdesete, kada se već mirisao kraj hladnog rata i kada su umjesto današnjih Marvelovih ili DC superheroja čuda na velikom platnu izvodili policajci. U jednom od takvih filmova, zvučnog naslova Action Jackson, Carl Weathers (kod nas poznatiji kao Apollo Creed iz Rockyja) glumi spomenutog policijskog detektiva koji u svakom smislu ne poznaje granice.

Nitko ga i ništa ne može zaustaviti, a kada to pokušaju bilo zlikovci ili birokrati, dožive gorki poraz ili sramotu. Često i oboje.

Film je, kao i većina tog doba, vrijedan brzog zaborava, ali treba upamtiti da je bio među prvima u kojima je značajniju ulogu imala Sharon Stone, koja u jednoj od početnih scena pita glavnog junaka: "Zašto te zovu Action?" U sljedećoj minuti nepobjedivi junak prvo spasi njezin život, da bi poslije toga trkom dostigao jureći taksi, skočio na njega, a kasnije ga i preskočio kako bi se auto zabio u kolonu drugih, a on sa sebe stresao tek malo prašine. Već je tada sve postalo jasno. Wow-efekt je na vrhuncu, a tijekom filma samo će se pojačavati.

Nimalo slučajno, momak imena Lamar Jackson, inače quarterback Baltimore Ravensa te budući najkorisniji igrač NFL-a za aktualnu sezonu, jednako zaslužuje nadimak Action. Iako ne preskače jureće automobile i ne spašava zgođušne nepoznate plavuše, ono što čini na terenu proizvodi barem jednak wow-efekt. Vjerojatno i veći od onoga što smo mogli gledati u akcijskim filmovima 80-ih godina.

Siguran MVP

Do kraja regularne sezone NFL lige ostale su još dvije utakmice i moralo bi se dogoditi pravo čudo da Baltimore Ravensi ne budu najbolja momčad u Američkoj konferenciji. S prednosti domaćeg terena u doigravanju AFC-a, kladionice ih postavljaju kao favorita na 30 posto da će ove sezone biti pobjednici Super Bowla, što je dvostruko više od šansi sljedeće momčadi po redu. 

U sezonu su krenuli s dvije pobjede i dva poraza, da bi nakon toga došli do deset pobjeda u nizu, što je rekord ove franšize. Na terenu djeluju gotovo nezaustavljivo, a o njihovoj kvaliteti u svim jedinicama svjedoči i činjenica da je na Pro Bowl (NFL verzija All-Star utakmice) pozvano čak 12 njihovih igrača.

Prvi među jednakima svakako je Lamar Jackson. Prošli je tjedan srušio rekord Michaela Vicka što se jardi osvojenih probijanjem za QB-a tiče i sada je jedini koji je prešao granicu od 1100 jardi. Za razliku od Vicka, koji je do samog kraja karijere imao problema s mehanikom izbačaja lopte, Jackson ih nema. Dosad je dodao za čak 33 touchdowna, čime predvodi sve QB-ove. Nikada još nismo vidjeli igrača koji je bio toliko brz, okretan i naelektriziran, a toliko precizan.

Pritom, ne treba smetnuti s uma da je riječ o igraču koji je gotovo pa rookie jer svoje je prve minute u NFL-u dobio tek krajem prošle sezone, kada je zamijenio Joea Flacca.

Zbog spomenutog rekorda i činjenice da predvodi ligu po TD dodavanjima i QBR-u, šansa da neće biti izabran za MVP-a toliko su male da zapravo ne postoje. 

Koliko god njegove brojke bile impresivne i zapravo povijesne, one čak nisu ni najvažnije. Najvažniji je dojam koji stvara na terenu. Isti onaj dojam zbog kojeg opravdano nosi nadimak Action Jackson.

Akcija i Problem

Kada su pitali Billa Belichicka, najvećeg trenera u povijesti ove igre, što misli o Lamaru Jacksonu, upotrijebio je jednu riječ koja u potpunosti opisuje kako je pripremati utakmicu protiv njega: "Problem."

Lamar Jackson točno je to - problem. Točnije rečeno, zasad nerješiv problem za svakog defenzivnog koordinatora jer na teren donosi nešto s čime se još nitko nije susreo - nevjerojatnu brzinu i prodornost pomiješanu s preciznom rukom.

Dao je to naslutiti već njegov trener John Harbaugh kada je prije početka sezone nagovijestio da Ravensi pripremaju nešto sasvim novo: “Posljednja velika revolucija u našoj igri dogodila se s Billom Walshom i Joeom Montanom. Tada je uspostavljen standard odnosa trenera i QB-a, koji kao vođa navale postavlja ritam cijelog napada. To je dominantni model posljednjih 25 ili 30 godina koji svi pokušavamo slijediti i tu se stvari nisu mnogo promijenile.

Mi želimo ispitati granice tog modela. Koja će biti sljedeća era u ovoj ligi? To ćemo uskoro saznati. Pokušat ćemo vidjeti dokle možemo ići, a mislim da će to otvoriti i prostor prilika za drugačije QB-ove i promijeniti poimanje napada. Obranama će svakako biti teže. Dakle, to je ideja.”

Umotano u skrivenu poruku, John Harbaugh je zapravo bio jasan; njihov je plan od početka bio promjena paradigme klasičnog napada NFL-a i početak revolucije. Zamijeniti klasičnog quarterbacka, zaštićenog ofenzivnom linijom, čovjeka koji je zadužen samo za bacanje lopte nečim novim. Igračem koji bi drugim setom vještina mogao potaknuti nešto što bi doista bila korjenita promjena u poimanju ove igre. S obzirom na sjajnu sezonu Ravensa, nije pretjerano reći da se upravo to i dogodilo: revolucija.

Embed from Getty Images

Revolucija i promjena

Bilo je dosad u NFL-u quarterbackova koji su bili mobilni: već spomenuti Michael Vick, Robert Griffin III ili Cam Newton. Prije njih Vince Young. Svi oni imali su pokoju briljantnu sezonu tijekom koje se već počelo pričati o revoluciji. Cam Newton čak je postao i MVP te odveo Pantherse do Super Bowla. Međutim, sve ih je snašao isti problem.

Kada je u pocketu (prostor neposredno iza linije razdvajanja), quarterback je zaštićen čitavim nizom pravila koja onemogućuju obrambene igrače. Jednom kada on postane trkač, ta zaštita prestaje. On postaje igrač kao i svaki drugi, a jednom kada obrambene grdosije počnu lupati, karijera se skraćuje. Ukoliko je quarterback mobilniji, utoliko je rizik veći, a najbolji je primjer RGIII, koji je odigrao nevjerojatnu rookie sezonu.

Danas je tek zamjena, i to baš Lamaru Jacksonu u dresu Ravensa. 

Kako pronaći pravi balans između pokretljivosti i izbjegavanja rizika, između trčanja i dodavanja, između hrabrosti i dugoročnih odluka - to će biti pravo pitanje kako za Harbaugha, tako i za Jacksona. Dok je još uvijek zapravo rookie, opasnost je minimalna. Nema akumuliranih udaraca otprije koji bi samo nove činili opasnijima po zdravlje. Ovoga ljeta upravo je zbog toga prerano završio karijeru Andrew Luck, a isto bi mogao učiniti i već spomenuti Cam Newton. 

Dobro je dok traje

Lamar Jackson trenutačno je prva priča sportske Amerike. Tek su mu 22 godine, a već na terenu djeluje kao da ste upalili Madden i stavili mod varanja - jednostavno nezaustavljivo. U nekom trenutku njegovo će zdravlje i dugoročna skrb vjerojatno postati problem.

Dok taj trenutak ne dođe, uživajmo u akciji koju stvara Action Jackson. Ne dostiže i ne preskače automobile, ali efekt je skoro isti. Revolucija se događa nama pred očima, svake nedjelje na stadionu ili televiziji.

Pročitajte više