SERIE A

Amerikanci kupili još jedan klub Serie A. Plan je razvoj talenata, ali ne i prodaja

Foto: Getty Images

AMERIČKA obitelj Krause novi je vlasnik talijanskog nogometnog prvoligaša Parme.

Krause Group je kupila 90 posto tvrtke Parma Calcio 1913 i 99 posto tvrtke Progetto Stadio Parmal, tvrtke osnovane za upravljanje projektom obnove stadiona Tardini.

Krause: Ovo je dugoročno ulaganje, dugoročna strast

Kyle Krause, izvršni direktor grupe Krause koja je u petak završila preuzimanje, rekao je za Reuters kako želi da Parma razvija mlade igrače i da postane momčad koja je "zabavna za gledati i uzbudljiva na terenu".

"Shvaćam da do siječnja nećemo postati Juventus. Dakle, ovo smatram dugoročnim ulaganjem, dugoročnom strašću. Za mene posjedovanje Parme ne znači kratkoročni uspjeh", kazao je Krause u prvom intervjuu kao vlasnik i predsjednik Parme.

Nuovo Inizio, skupina koju su osnovali lokalni poduzetnici i preuzeli klub nakon bankrota i ispadanja u četvrti rang talijanskog nogometa 2015. godine, zadržat će udio od 9%, dok će preostalih 1% ostati u Parmi Partecipazioni Calcistiche, tvrtki koja okuplja obožavatelje kao dioničare.

Parma je tako postala peti klub iz Serie A koji je prešao u sjevernoameričko vlasništvo, nakon AC Milana, Fiorentine, Bologne i AS Rome.

Slavne devedesete

Klub osnovan 1913. godine, nikada nije osvojio talijansko prvenstvo, ali je 90-ih godina prošlog stoljeća osvojio tri europska trofeja. Dva su puta osvojili stari Kup Uefe, jednom Kup pobjednika kupova, tri puta talijanski kup, a bio je i doprvak Serie A.

Nakon što je Parmalat propao 2003. godine nakon velike financijske afere, klub je reformiran pod novom upravom kako bi sačuvao status u Serie A. No, 2015. godine Parma je pala u nesolventnost pod teretom dugova i novih korupcijskih skandala, što je dovelo do ispadanja u četvrtu ligu.

Tijekom posljednjih sezona Parma je ostvarila tri uzastopne promocije i vratila se u Serie A 2018. godine.

Krause grupa ima nogometni klub i u SAD-u

Grupa Krause, koja je 2019. prijavila 2,8 milijardi dolara prihoda, već posjeduje američki nogometni klub nižeg ranga Des Moines Menace.

Obitelj je svoje bogatstvo izgradila u lancu maloprodajnih trgovina Kum & Go na američkom Srednjem zapadu, koji se može pohvaliti s 400 benzinskih i snack stanica u 11 saveznih država, kao i s njihovom lokalnom uslugom prijevoza benzina Solar Transport. Posljednjih godina proširio je svoja imanja na dvije vinarije u talijanskoj regiji Piemont. 

"Razvoj igrača vidimo kao velik dio onoga što radimo. Imamo izvrsnu akademiju s infrastrukturnog stajališta, a prilika da rastemo i razvijamo talente kako bi igrali u prvoj momčadi mora biti prioritet," kazao je Krause. 

"Neke druge momčadi Serie A imaju ogroman sastav, dovode talente i posuđuju talente, što je u redu, ali mi ćemo stvarati talente i oni će igrati za nas," dodao je.

Modernizacija stadiona Tardini, koji sada prima 27.000 gledatelja, također je među planovima.

Pročitajte više