ANALIZA Bale i Benzema zamaskirali Realove slabosti u Zidaneovom debiju na groblju trenera

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZINEDINE ZIDANE može odahnuti, debi protiv podcijenjenog Deportiva i Victora Sancheza (5:0), koji s njime radi vrhunski posao, završio je uspješno. Postava koju je izveo nije odudarala od one kojima je priklonjen bio Benitez u zadnje vrijeme, izuzmemo li reinstaliranje oporavljenog Carvajala na desni bok.
 
Je li ''slučaj Casemiro'' novi ''slučaj Makelele''?
 
Casemiro, često označavan kao osnovni faktor balansa u veznom redu morao je svoje mjesto prepustiti plemenitijim igračima. I premda je domaćin i bez njegove prisutnosti svladao otpor Galijaca, ostaje upitno rađa li se novi ''slučaj Makelele'' u Madridu – da se zapostavlja igrač koji odrađuje prljavi posao u igri, na konto manjka atraktivnosti, što na duge staze ne može završiti sretno. 
 

 

Neuvjerljiv start
 
Nije Real izgledao nimalo dobro na početku utakmice i Deportivo je, iako bez velikih šansi, kontrolirao zbivanja na terenu. Jasno vidljivih, ali nedorečenih 4-3-3 domaćina s Kroosom kao najdublje postavljenim veznim igračem, te Iscom i Modrićem kao ''osmicama'' izgledao je tanko defenzivno – ponajviše zbog pomanjkanja pomoći prednje linije koja i dalje nema jasne zadatke u toj fazi igre.
 
Deportivo je širokim postavljenjem oba krilna igrača rastegnuo formaciju domaćina od linije do linije, što je i tranzicije Reala učinilo kudikamo sporijima nego inače. Gosti bi izgledali sjajno na lopti sve do zadnjih 30 metara, kada bi zbog prevelike izolacije krilnih igrača u odnosu na Pereza Martineza u vrhu napada bio osuđen na centaršuteve koje su stoperi Real rješavali bez većih problema.
 
Problemi u napadu bili su vidljivi, iako se pasivni Deportivo prerano i prepasivno povlačio u duboku zonsku obranu. Primarni problem i dalje je nedostatak igrača koji ordiniraju među linijama – iako su i Ronaldo i Isco na momente obnašali tu dužnost , u većini napada su se izvlačili široko na krilo, ostavljajući tu zonu praznom. Tako bi često između Modrić-Kroos osovine koja dirigira napadom iz dubine terena i idućeg igrača po vertikali bilo i po 30 metara prostora.
 
Aktivni Carvajal
 
Takva struktura osudila je Real da rano s loptom ide na bok, i to mahom otvarajući napad na Carvajala. Bale bi se kao lijevo krilo zavukao u sredini i povukao za sobom krilo Deportiva, što je ostavljalo koridor u koji bi mladi Španjolac ušao, primio loptu i prenio je na suparničku polovicu. Ako se ikakva razlika može povući između Benitezovog i Zidaneovog Reala, to je igra bekova koji se efektivno javljaju kao igrači viška u kojoj god liniji treba i uživaju punu slobodu. I dok nitko ne sumnja u ofenzivne kapacitete Marcela i Carvajala, pitanje je na koji način će Zidane posložiti suigrače koji će im osiguravati leđa u slučaju gubitka lopte.
 
Danas ni Isco, ni Bale nisu pokazali da imaju osjećaj za takvu vrstu ispomoći. Većinu napada Real je završavao centaršutevima s poludistance, posebno preko aktivnih bekova, i premda je to često znak pomanjkanja inspiracije i ideje, ovdje je bilo vrlo efikasno. Napadajući centaršut s puno igrača, Real bi u svakom križanju imao bar jednog usamljenog igrača na skoku ili oko šesnaesterca kojeg gosti nisu uspjeli preuzeti na vrijeme.  
 
Benzema u pravi čas
 
Neugodnog starta Zidanea je spasio sunarodnjak Benzema koji zabija krasan gol petom nakon prekida, i premda se puno toga nije mijenjalo na taktičkom planu, apsolutno je promijenio momentum utakmice. Svaki duel, svaka 50-50 lopta do kraja poluvremena otišla je na stranu Reala, i sve češće su dolazili i stavljali pritisak na zadnju liniju gostiju u svojem stilu. Iako je i dalje izbjegavao sredinu terena, čime je sam sebe hendikepirao, Real je osim Baleovog pogotka za 2:0, mogao postići još koji pogodak.
 

Sanchez mijenja, Real zabija
 
Na poluvremenu oba trenera mijenjaju. Zidane iz predostrožnosti mijenja Ramosa Varaneom, dok Sanchez  uvodi Gutierreza i Deportivo iz 4-5-1 prelazi u 4-4-2 s puno višim i aktivnijim pritiskom prema Realovoj cirkulaciji. Iako je promjena odmah pozitivno utjecala na igru i donijela nivo agresije i dinamike koji je gostima dotad falio, Baleov drugi gol totalno je prelomio utakmicu i promjeni ostavio samo estetski dojam. Shvativši i jedni i drugi da je utakmica završena, ostatak je bio odrađivanje posla. Velšanin je do kraja upisao hat-trick, a Benzema je drugim golom obilježio simboličnu ''petardu'' za uspješan debi jedne od najvećih vedeta u povijesti kluba.
 
Ostavština na kocki
 
Upamćen kao jedan od najbolji igrača u povijesti kluba, Zidane se jako kockao s ovim angažmanom. Svi golovi, pete, driblinzi i asistencije koje je ikada postigao u bijelom dresu odjednom su se našle na vjetrometini, stisnuta između razmažene publike, visokog klupskog standarda, te bolesnog ega od strane igrača i predsjednika. Iako nedvojbeno već sada uživa mnogo veću podršku od Beniteza (bez obzira na sve trenerske uspjehe ''debelog konobara''), Bernabeu nije bez veze postao ''groblje trenera''.
 
Zastrašujuće je uskočiti u cipele kojih, po sudu kraljevskog kluba nisu bili dostojni ni Mourinho, ni Benitez ni Ancelotti, koji između sebe imaju 13 osvojenih liga i 6 Liga prvaka. Može li Zidane natjerati Ronalda i Benzemu da igraju obranu, može li povezati srednji i prednji red koji imaju bitnu drugačije afinitete u igri (direktni trio BBC, iza kojih su plemeniti veznjaci, koji vole pozicijski napad i sporiju igru) i može li defenzivnu tranziciju dovesti na pristojnu razinu, pitanja su na koja tek tražimo odgovore.
 
Jedno je sigurno, najveći Damoklov mač Kastilje jedna je od najtežih i najopasnijih dužnosti u svjetskom nogometu, a Zizou će tek po Barceloninoj formuli Pepa i instantnog uspjeha zadovoljiti vremenski suludo ograničene apetite svojih nadređenih, i nekoliko desetina tisuća na tribini, i jednog u loži.
 

Pročitajte više