Je li Češka jaka kao što se priča? "Izbornik odlazi, protiv velikih ne možemo ništa"

Foto: Getty Images / Guliver image, Index 

DRUGU utakmicu na Europskom prvenstvu Hrvatska će u St. Etienneu igrati protiv izabrane nogometne vrste Češke. Analizu reprezentacije koju vodi Pavel Vrba za Index je napisao dugogodišnji novinar češkog iSporta Jan Podroužek.

ANALIZA IZ TURSKE Zašto su zabrinuti uoči Hrvatske i tko je najslabija karika 

Češka reprezentacija u ovom trenutku pripada drugom ili čak trećem nogometnom razredu Europe i od toga ne treba bježati. Velika i snažna generacija nogometaša za nas je trenutno stvar prošlosti, međutim ono što u ovom trenutku razvija optimizam, snažan je timski duh. Na njemu temeljimo nadanja kako ipak možemo do drugog kruga na kontinentalnoj smotri u Francuskoj.

Grupa je teška, ali Češka može do drugog kruga

Ukoliko ovih dana porazgovarate s prosječnim češkim navijačem, reći će vam kako je glavni cilj ove reprezentacije proći grupu, međutim mnogi se potajno nadaju kako Vrbini puleni mogu i dalje od toga. Četvrtfinale se tako smatra konačnim dosegom ove reprezentacije i mislim da bi tim ishodom češki puk bio zaista oduševljen. Osobno, takvo što mi se čini samo kao pusta tlapnja.

Iako se Češka nalazi u vrlo teškoj grupi, puno jačoj no što je to bio slučaj prije četiri godine u Poljskoj i Ukrajini, biti drugi ili treći u skupini, što bi donijelo plasman u nokaut fazu, ne bi trebalo predstavljati nerješivu zagonetku za izbornika i njegove igrače. Ali sve dalje od toga, u slučaju dvoboja s velikim europskim momčadima poput Francuske, Italije ili Njemačke, smatram kako nemamo baš nikakve šanse.

Hrvatska i Španjolska sigurno prolaze dalje

Ne treba bježati od toga da su favoriti ove skupine Hrvatska i Španjolska. Hrvati imaju sjajnu generaciju i nekoliko izvanserijskih individualaca, dok je Španjolska prepuna iskusnih i trofejnih igrača, da ne govorim da je osim na svjetskom prvenstvu u Brazilu, sjajno u kontinuitetu igrala više od pet godina. Smatram da bi Hrvatska i Španjolska sigurno trebale ići dalje, dok ćemo se mi s Turcima boriti za to treće mjesto.

Kada govorimo o udarnoj momčadi Češke na Euru, uvjeren sam kako će u sustavu 4-2-3-1 na golu biti Cech, a u posljednjoj liniji Kaderabek, Sivok, Kadlec i Limbersky. Srce veznog reda trebali bi držati Darida i Plašil, dok će trojac ispred njih vjerojatno biti Dockal, Rosicky i Krejci. Što se tiče napada, tamo nema nikakvih dvojbi. Udarna igla Češke trenutno je Necid.

Tromi stoperi i vezni red kao najveći problem

Cecha naravno ne treba posebno predstavljati, a iako se radi o veteranu smatram da je on jedna od najjačih karika ove reprezentacije. Desni bek Kaderabek igra u Hoffenheimu i to prilično dobro, dok je lijevi bek iskusni Limbersky iz češkog prvaka Viktorije Plzen. Stoperi Sivok i Kadlec vrlo su iskusni, a kruh zarađuju u Fenerbahčeu i Bursasporu. Veteran Plašil je već godinama u Bordeauxu, dok je mladi Darida sve bolji u berlinskoj Herthi.

Desno krilo Borek Dockal igra za Spartu, dok je lijevo njegov mladi suigrač Krajcl. Na mjestu playmakera je vječni Tomas Rosicky, dok je naprijed kao što smo rekli napadač Bursaspora Tomas Necid, strijelac 16 golova ove sezone. Od ostalih igrača valjalo bi još izdvojiti Josefa Surala iz Sparte, Daniela Kolara iz Viktorije, Davida Pavelku iz turske Kasimpase te desnog bočnog Gebre Selassiea iz bremenskog Werdera.

 

Vrba šokirao nepozivanjem Vydre

Centralni braniči, to moram reći, baš i ne ulijevaju neko povjerenje posljednje vrijeme. Prilično su spori i imaju problema s pass igrom u posljednjoj liniji, no zato su bekovi Kaderabek i Limbersky vrlo hitri i stalno se ubacuju prema naprijed te tako stvaraju višak. Sredina terena također nije najblistavija. Plašil je vrlo spor igrač koji, unatoč iskustvu, često griješi u predaji lopte, dok Dockal ima velikih problema s vraćanjem natrag i pomaganjem obrani.

Darida je s druge strane pravi znalac u postavljanju i cijelu utakmicu igra u velikom ritmu, dok je Rosicky bez dvojbe prvo ime Češke. Nažalost, godine ga sustižu, sve češće je ozlijeđen, što zadaje velike glavobolje izborniku. Kada govorimo o ofenzivnom dijelu momčadi, moram izraziti iznenađenje što je Vrba prekrižio hitronogog Vydru i prednost dao veteranu Lafati. Lafata tjelesno nije na nivou i prilično je spor, međutim nos za gol i dalje ima. Radi se o rođenom strijelcu.

Izbornik nema veliku podršku navijača; nakon Eura sigurno odlazi

Kao što vidite, češka momčad nije mlada niti ima neke nadolazeće zvijezde koje bi na Euru mogle zablistati. Jedini mladi igrač koji kvalitetom donekle iskače iz prosjeka je Ladislav Krejci koji trenutno igra u praškoj Sparti. Posljednjih nekoliko godina stalno se spominje u kontekstu transfera u neki veliki klub poput milanskog Intera i Lazija, međutim do sada od svega nije bilo ništa.

Što se tiče izbornika Pavela Vrbe i on je u jednu ruku problematičan, iako je došao sa izvrsnim referencama iz Viktorije Plzen, s kojom je osvojio naslov prvaka Češke i plasirao se u skupine Lige prvaka. Realno, reprezentaciju ne vodi ni približno dobro kao Viktoriju, a svi se slažu kako je pravi srećković što je uopće prošao kvalifikacijsku grupu i plasirao se na Europsko prvenstvo. Nakon Francusku će vrlo vjerojatno napustiti nacionalnu momčad.

Da nemate problema u HNS-u, Hrvatska bi bila favorit Eura

Kao što ste sigurno primijetili, iako Češka više nema zvijezda, domaći klubovi vrlo dobro guraju u europskim natjecanjima. Pogotovo se to odnosi na prašku Spartu koja je ove sezone dogurala do četvrtfinala Europa lige. No mislim da tu nije riječ toliko o kvaliteti Sparte koliko o podcjenjivanju od strane velikih klubova. Ipak, sjajna je to stvar jer su tako mnogi domaći igrači dobili priliku igrati na velikoj sceni, stjecati prijeko potrebno iskustvo i tako se razvijati.

Na koncu, Hrvatska... Skup sjajnih individualaca koji ima sve predispozicije da bude dark horse natjecanja. Upoznat sam s problemima u hrvatskom nogometu i netransparentnošću Hrvatskog nogometnog saveza, odnosno brojnim kontroverzama. Uvjeren sam kako bi Hrvatska, da kojim slučajem ima odlično vodstvo u Savezu i sjajnu atmosferu među navijačima, bila u najužem krugu za osvajanje Eura.

 

Pročitajte više