ANKETA Dalić nije riješio samo jednu poziciju za Maroko. Tko bi trebao igrati?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija jučer je u Rijadu u jedinoj pripremnoj utakmici za SP pobijedila Saudijsku Arabiju golom Andreja Kramarića u 82. minuti i sutra putuje u Katar. Prva utakmica na SP-u čeka je u srijedu u 11 sati po hrvatskom vremenu protiv Maroka.

Dalićeva momčad nije protiv Saudijaca izgledala najbolje, ali to nije toliko važno budući da je utakmica bila prilika uglavnom za igrače iz drugog plana. Igrala se po teškim uvjetima (32 stupnja), kakvi će igrače dočekati u Kataru pa je bila dobra prilika za aklimatizaciju čitave momčad.

Hrvatska proigrala kad je ušao Kramarić

Dalić je u toj utakmici krenuo s Brunom Petkovićem u špici, što nije najbolje funkcioniralo, a Hrvatska je proigrala tek sredinom drugog poluvremena kad su u igru ušli Mateo Kovačić, Ivan Perišić, Andrej Kramarić i Luka Modrić. Kramarić je na poziciji špice zabio gol, jedan mu je bio poništen i bio je među najboljima na terenu, a Dalić je nakon utakmice otkrio da mu je on prvi izbor za udarni sastav na SP-u.

"Utakmica protiv Saudijske Arabije nama nije trebala zbog određivanja taktike, mi već sve znamo, pitanje je samo jednog ili dva igrača. Imamo tri dana za spremiti se za Maroko. Jedino na poziciji desnog krila nemamo konstantu.

Moramo pronaći igrača koji će najbolje biti kompatibilan Kramariću. Pašalić je odlično odigrao nekoliko zadnjih utakmica na tom mjestu, Vlašić to igra u klubu, dok Majeru to nije prirodna pozicija", rekao je Dalić.

Opcije su igrači kojima to nije prirodna pozicija

Protiv Saudijske Arabije je jedno vrijeme čak i Perišić bio na desnom krilu pa se kasnije prebacio na svoje lijevo krilo na kojem će igrati u Kataru. Lovro Majer je krilo zadnji put igrao u Dinamu. U Rennesu igra isključivo u sredini terena, i to jako dobro pa ga je šteta trošiti na poziciji koja mu ne leži.

Nikola Vlašić je na desnom krilu odigrao dobrih utakmica za reprezentaciju, a u Torinu kod Jurića u sustavu 4-3-2-1 igra jednu od dvije polušpice, i to dosta dobro. Mario Pašalić je u Atalanti najčešće istureni vezni igrač u Gasperinijevu sustavu 4-2-3-1.

Netko od njih morat će popuniti desno krilo jer Dalić drugih rješenja nema. Sigurno neće tamo gurati Perišića jer onda ima isti problem na lijevom krilu budući da mu je Perišić ipak prva opcija ispred Mislava Oršića.

 

Pročitajte više