HRVATSKA REPREZENTACIJA

ANKETA Tko treba biti prvi golman Hrvatske?

Foto: Slavko Midzor/Goran Stanzl/PIXSELL

U RUJNU je Hrvatska od maksimalnih devet bodova uzela sedam u dvobojima protiv Rusije (0:0), Slovačke (1:0) te Slovenije (3:0). Prve dvije utakmice Hrvatska je igrala u gostima, dok je Slovence dočekala na Poljudu. Slijede joj utakmice protiv Slovačke i Cipra, a izbornik Zlatko Dalić objavio je popis.

Na poziciji vratara pozvani su Dominik Livaković, Ivica Ivušić i Ivo Grbić. Dinamov vratar dosad je čvrsto držao jedinicu reprezentacije, ali je u proteklom ciklusu Ivušić dobio šansu nakon Livakovićeve ozljede i odradio dvije sjajne utakmice. Postavlja se pitanje koga Dalić vidi kao prvog golmana reprezentacije.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Iza Livakovića je težak period

Golman Dinama ima jako tešku sezonu. Već je u prvom kolu teškim kiksom poklonio gol Slavenu koji je šokirao Dinamo na Maksimiru. U porazu od Sheriffa bio je možda najbolji Dinamov igrač, ali u ostatku europske sezone nije briljirao. U nekoliko navrata je pokazao nesigurnost u izlascima s crte i igri nogom.

Vrlo lošu partiju imao je i protiv West Hama. Kod prvog gola Theophile-Catherine je napravio kardinalnu grešku, ali Livaković mu se nije na vrijeme ponudio i time je omogućio Antoniju da dođe do lopte prije njega. Kod drugog gola Rice ga je iskosa probio udarcem po podu kroz noge.

Livakovićeva klasa nije upitna. Za reprezentaciju je uvijek branio dobro ili odlično i Daliću će sigurno biti teško dati povjerenje nekom drugom dok god razina Livakovićevih partija ostane visoka.

Ivušić se već dokazao

Golman Osijeka sjajno je obranio tri čista gola Slovacima u rujanskoj utakmici. U 26. minuti je nevjerojatno skinuo zicer Maku, koji je s par metara iskosa svom snagom opalio po golu. Ne bi bilo čudno da je tako probio i golmana, kojima u ovakvim situacijama lopta prođe "kroz uši", ali 1.95 visoki Ivušić se sjajno raširio i tako skratio kut te tijelom ušao u šut i odbio loptu u korner.

Ivušić je već godinama jedan od najboljih golmana HNL-a. Prošle sezone se isticao ključnim i efektnim obranama, poput onih kada je Hajduku na Poljudu i Rijeci na Rujevici u posljednjim minutama branio jedanaesterce. Tijekom cijele sezone bio je u formi, čime je postao ključni igrač momčadi Nenada Bjelice te dospio na širi popis Zlatka Dalića. Sezonu je završio s čak 20 utakmica čiste mreže. Po tome je Osijekov vratar bio treći najbolji u Europi, iza Lilleovog Mikea Maignana te Stivija Frashërija iz albanske Teute koji su netaknute mreže završili po 21 utakmicu. Ivušić je branio svaku HNL sekundu za Osijek prošle sezone i primio najmanje golova (25) od svih prvoligaških golmana.

 

Pročitajte više