GNK DINAMO

ANKETA Tko treba preuzeti Dinamo nakon Čačića?

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL, Matija Habljak/PIXSELL

DINAMOVA anemičnost zasjala je u jučerašnjem porazu od Hajduka (1:0). Splitski je sastav pobijedio golom Nikole Kalinića u nogometno siromašnom derbiju s obje strane.

Posebno nemaštovit i neučinkovit bio je Dinamo Željka Kopića, koji ove sezone protiv Hajduka nije zabio gol. U tri ovosezonska derbija Hajduk ima dvije pobjede i remi uz gol-razliku 3:0, a jučerašnji poraz presudio je Željku Kopiću, koji više nije trener Dinama. Kopića je nekoliko sati nakon otkaza do kraja tekuće sezone naslijedio Ante Čačić, bivši hrvatski izbornik, ali i trener koji je vodio Dinamo prije 11 godina.

Modra uprava je ove sezone birala rješenja iz svog dvorišta i to se nije pokazalo uspješno. Sada je stigao Ante Čačić kao privremena solucija do kraja sezone. Bivši hrvatski izbornik je bez trenerskog angažmana od 28. listopada 2020. godine. Posljednji klub bio mu je egipatski Pyramids FC, a prije toga je vodio Hrvatsku dvije godine.

Čačić je bio Dinamov trener od 23. prosinca 2011. do 26. studenog 2012. i vodio je 41 utakmicu. U 339 dana u Dinamu imao je 27 pobjeda, šest remija i osam poraza.

Tko nakon Čačića?

Dinamo će, dakle, koncem sezone ponovno birati novog trenera. Prvi među kandidatima je Sergej Jakirović, trener Zrinjskog iz Mostara, koji je s tim klubom žestoko dominirao u Premijer ligi BiH i sedam kola prije kraja osigurao titulu. Jakirovića je nedavno u Dinamo zvao Zdravko Mamić, no kako doznajemo, od te opcije ne bi trebalo biti ništa. 

"Ostajem u Zrinjskom, klub je to htio i to je prevagnulo. Bilo je neslužbenih i ozbiljnih razgovora, ali nisam htio ići na silu protiv Zrinjskog. Ja sam mlad trener, a došao sam vrlo blizu ozbiljnog rezultata. Ima vremena za te izazove", rekao je u siječnju.

Rijekin trener Goran Tomić također može u krug legitimnih kandidata za Kopićevog nasljednika. Tomić je dokazano i prekaljeno HNL ime koje zaslužuje priliku u klubu Dinamove veličine.

Dokazao se angažmanima u Lokomotivi i Rijeci kao trener koji zna stvoriti igru te raditi s talentiranim igračima. Dinamo bi mu, nema sumnje, bio prilika karijere. 

HNL-ov bazen trenera

Na popisu kandidata mogu se naći imena Samira Toplaka i Damira Krznara. Prvi je trenutno trener Gorice, s kojom u šest utakmica ima tri pobjede, dva remija i jedan poraz. Toplak je u HNL-u doktorirao spašavanje manjih klubova od ispadanja.

To mu je uspjelo s Interom, Varaždinom i Lokomotivom, a s Goricom bi ipak trebao imati nešto manje stresan posao. Toplaka se s pravom smatra jednim od najtalentiranijih trenera u Hrvatskoj, no kao i kod Tomića, nedostaje mu prilika u velikom klubu. 

Damir Krznar vodio je Dinamo od 18. ožujka 2021. do 1. prosinca 2021. Ostat će upamćen kao trener koji je izbacio Tottenham u osmini finala Europa lige, ali i trener koji je s Dinamom osvojio naslov prvaka. Krznar je početkom prosinca smijenjen nakon ispadanja u četvrtfinalu Kupa od Rijeke, a poslije toga je preuzeo Dinamovu drugu momčad u 2. HNL.

Vojnik zagrebačkog kluba obje je Dinamove momčadi vodio u 40 utakmica ove sezone. Kombinirano ima 22 pobjede, devet remija i devet poraza. U slučaju da Dinamo ne pronađe trenera kapitalca, Krznar bi mogao privremeno biti trener prve momčadi.

Skuplje i nerealnije opcije

Dinamo može biti itekako zanimljiv i skupljim imenima. U prvom redu to su Slaven Bilić, Matjaž Kek i Niko Kovač. Bilić je trenutno bez kluba nakon što je otišao iz kineskog Guoana, koji je vodio od 6. siječnja 2021. do 8. siječnja 2022. Bivši hrvatski izbornik slobodan je već tri mjeseca i trenutno nije poznato gdje bi mogao nastaviti karijeru.

Matjaž Kek, pak, planira i dalje voditi Sloveniju, iako već dugo koketira s Modrima. Niko Kovač u ovom trenutku djeluje kao najnerealnija i daleko najskuplja opcija nakon otkaza u Monacu. Teško je vjerovati da bi bivši izbornik Hrvatske i bivši trener Bayerna odlučio sa Zapada doći u Zagreb.

Pročitajte više