Apel Zadrana: Samo da nam se ne dogodi - Cibona

"NADAM se da nam se neće dogoditi situacija kao u Ciboni", bilo je prvo što je za Index rekao predsjednik KK Zadar Dino Perović u razgovoru o krizi u hrvatskom sportu.



Najbolji i trenutno najaktualniji primjer teške financijske situacije u hrvatskom sportu je situacija u KK Ciboni, koja većini svojih igrača nije isplatila ni kunu plaće za tekuću sezonu. Prema nekim navodima, ovih dana ipak je stigla plaća za listopad.

 Unatoč tome, momčad ostvaruje odlične rezultate i u NLB ligi, gdje su prvi sa samo dva poraza, i u Euroligi u kojoj još imaju kakve-takve šanse za prolaz među TOP 16. Najavljivani štrajk igrača o posljednji je trenutak otkazan.

"Pratimo što se događa u Ciboni i nadam se da nam se neće dogoditi ništa slično. Zasada smo sigurni jer smo mi svoje igrače isplatili, dok njihovi dugo nisu dobili plaću. KK Zadar je uspješno ili barem poluuspješno izvršio svoje obveze", usporedio je Perović stanje u dva velika rivala.

"Situacija je teška u ovo vrijeme krize, ali zasada možemo biti mirni. Skupili smo dovoljno novca da sve bude u redu do kraja ove i početkom nove godine. Kasnije ćemo vidjeti što dalje", dodao je.

Punim dvoranama protiv recesije

Hrvatska košarka pati i zbog slabijeg interesa javnosti. Košarka ne ispunjava dvorane kao što je to nekada bilo, a televizija se jedva može "nagovoriti" na prijenos utakmica. Bez gledatelja nema ni sponozora, ni skupih igrača, ni rezultata...


"Najvažnije je ostvarivati dobre rezultate koji će gledatelje privući u dvorane. Pune dvorane su jedini način kojim se možemo boriti protiv krize. Treba nam velik broj gledatelja i prodanih karata kao što je bio slučaj prošle sezone kad smo se preselili u novu dvoranu", rekao je Perović kojem glavobolje zadaju bogati ugovori nekih igrača koji ne pristaju na njihovo rezanje.

Prošle sezone klub se suočio s velikim problemom oko ugovora pojedinih igrača koji su napustili klub zbog neisplaćenih plaća, a kasnije su mnogi igrači odbili smanjiti svoja primanja kako bi pomogli klubu u teškoj financijskoj situaciji. Uoči početka ove sezone iz kluba su najavljivali kako namjeravaju promijeniti politiku koja je vladala proteklih godina te više pozornosti posvetiti mladim igračima iz vlastitog pogona. Trener Zmago Sagadin u listopadu je rekao: "Ovogodišnja momčad Zadra jeftinija je od lanjske. Ugovori koje su imali Gečevski i Johnson danas su nam znanstvena fantastika. Možda nismo jaki kao lani, ali imamo više potencijala".

Drugi krug pregovora oko rezanja ugovora

Prvi pokušaj smanjivanja ugovora igračima nije naišao na plodno tlo. Iako su kod trenera naišli na razumijevanje, njegov primjer neki igrači nisu slijedili te su ostali ustrajni kod obrane svojih primanja.


"Igrači prema ugovoru imaju pravo na dogovorena primanja i mi tu ništa ne možemo. Krenut ćemo u "drugi krug pregovora". Nastojat ćemo ponovo razgovarati s igračima i pokušati ih nagovoriti na pristanak. Prodaje igrača zasad neće biti, a bude li se situacija pogoršala, o tome ćemo tada razmišljati", najavio je Perović.

Kao i u slučaju svih sportskih kolektiva u Hrvatskoj, i KK Zadar ponajviše ovisi o novcu kojeg dobiva od sponzora. Zbog globalne krize, mnoge su tvrtke smanjile izdatke koje su ranije davale sportskim klubovima, a neke su se i potpuno povukle iz sponzorstva. Zadar su napustili neki važni sponzori uoči ove sezone, ali još uvijek stoji bolje nego većina sportskih klubova na ovim prostorima.

Grad želi 25 posto plus jednu dionicu

"Sponzori zasada pokrivaju sve potrebe kluba, a najviše naš najveći sponzor Grad Zadar", dodao je predsjednik kluba dodavši kako zasad ne očekuje dodatnu pomoć Grada jer ni financijska situacija u gradskoj blagajni nije sjajna, pa se o tome još nije ni razgovaralo.

Klub, prema pisanju nekih medija, Gradu duguje nešto više od milijun kuna, no zbog najavljene privatizacije, nitko se zbog toga ne uzrujava. Računa se da će pri preustroju kluba dug biti pribrojen suvlasničkom udjelu Grada. Može li privatizacija spasiti klubove iz teške financijske situacije?

"Apsolutno da! Privatizacija je nužna i Zadar je već krenuo u taj proces. Trenutno radimo reviziju proteklih pet godina i nadam se da će sve biti gotovo do sljedeće sezone", objasnio je Perović.

Grad se pozitivno izjasnio o privatizaciji, ali najavio kako je njihova želja zadržati kontrolni paket dionica s 25 posto plus jednu dionicu uz obrazloženje kako košarka mnogo znači Zadru i Zadranima te žele imati barem nekakvu kontrolu nad radom kluba.

Pročitajte više