Arapov četrnaesti

JEDRILIČAR Mate Arapov osvojio je na Olimpijskim igrama 14. mjesto u konkurenciji 42 jedriličara klase "laser, nakon što je u zadnjem plovu bio odličan peti. Arapov je na prošlim Igrama u Sydneyu bio diskvalificiran iz natjecanja, a unatoč današnjoj odličnoj utrci i solidnim ukupnim rezultatom, član splitskog Mornara je bio u prilici napraviti rezultat karijere u Ateni.

Nakon drugog dana i četiri plova 28-godišnji pomorski inženjer držao je treće mjesto, a onda je uslijedila katastrofa, prerano je prešao liniju starta u petom plovu i ta ga je diskvalifikacija koštala puno boljeg plasmana. Danas je za oproštaj od Saronskog zaljeva Arapov jedrio i ponajbolje, sa sedmog je mjesta polako napredovao i skrasio se na trećem, iza pobjednika Francuza Pruvota, te Talijana Negria, koji ima isti broj bodova (139) kao Mate, ali i jednu pobjedu.

Svoju neospornu kvalitetu europski doprvak iz 2003. dokazao je sa po jednim drugim i dva treća mjesta, no imao je i loše regate - na cilj je dolazio i 29., dvaput 25. i jednom 22.

Olimpijskim prvakom postao je Brazilac Robert Scheidt, koji je tako ponovio Atlantu 1996., dok je u Sydneyu bio drugi iza Britanca Bena Ainsliea. Scheidt je apsolutni vladar "lasera", 31-godišnji Brazilac je sedam puta bio svjetskim prvakom, što nije loše za čovjeka koji pati, i to teško, od morske bolesti. Ne pomažu mu čak ni tablete, već samo posebna dijeta prije natjecanja, jede i pije u vrlo malo količinama.

Austrijanac Andreas Geritzer napravio je jedno od većih iznenađenja osvajanjem srebra. Bečanin dosad nije imao medalja sa velikih natjecanja, a jedrenjem se počeo baviti tek sa 14 godina, na preporuku liječnika jer je bio vrlo loša zdravlja. Europski prvak iz Splita 2003. Sovenac Vasilij Žbogar donio je svojoj državi prvu medalju u jedrenju.

(Izvor fotografije: FaH)

Pročitajte više