Arsenal priziva Hajduk iz 78./79.

VEČERAS se igra prva uzvratna utakmica polufinala Lige prvaka između Arsenala i Manchester Uniteda. Podsjetimo, Crveni vragovi su u prvom ogledu slavili s 1:0 pogotkom Jamiea O'Sheae.

Obje momčadi u ogled ulaze na krilima lakih premierligaških pobjeda tijekom proteklog vikenda. Sjetimo se, United je bez većih problema slavio na Riversideu protiv Middlesborugha, bilo je 2:0, dok je Arsenal bio još uvjerljiviji protiv Portsmoutha te je s tri komada pozdravio domaćine na Fratton Parku.

United u značajnoj prednosti

I Arsenal i Manchester United igraju fantastičan nogomet u posljednje vrijeme. Momčad Alexa Fergusona se izvukla iz krize te  se čini da je spremna za obranu europskog naslova, dok Arsenalovi mladići pucaju od želje za velikim uspjehom i osvajanjem jednog trofeja.

Ipak, mora se reći kako je Manchester United u velikoj prednosti. Na prvom mjestu tu je rezultat iz prvog susreta koji im praktički garantira prolazi uspiju li jednom zatresti Almunijinu mrežu. Također, United ima puno više iskustva igranja ovakvih velikih utakmica u kojima je presudan rezultat.

U krajnjoj liniji, Manchester United je i favorit zato što je europski prvak.

No, Arsenal je ove sezone već puno puta bio otpisan. Tko bi rekao da će "mladi i neiskusni" Wengerovi momci srušiti Romu na Olimpicu nakon kaznenih udaraca?

Momčad Arsenea Wengera je na suveren način dohvatila polufinale. Villareal, koji je za mnoge bio "crni konj" proteklih sezona (a poglavito za Manchester United op.a.) bio je bez ikakvih izgleda na Emiratesu protiv Arsenala.

Wenger: Za mnoge smo autsajderi, no vjerujem da možemo u finale

Arsenalov možda i najveći problem je što Andrej Aršavin ne može igrati u Ligi prvaka. Da je on u sastavu, United bi se našao u velikim problemima. Ovako, Wenger ima puno manje opcija u napadu.

"Igramo kod kuće. Imamo odlične rezultate na domaćem terenu. Za mnoge smo autsajderi, no vjerujem da možemo u finale. Za nas ne postoji nemoguća misija. To se ne bi promijenilo niti da United povede na našem stadionu", dodaje Wenger.

Statistički, Wenger je u pravu. Arsenal je na svojem terenu primio tek dva pogotka u posljednjih 13 susreta. Također, 24 utakmice su bez poraza na domaćem terenu. Vremenski, pet sezona nisu izgubili domaću utakmicu u Ligi prvaka!

Ferguson: Moramo zabiti

Menadžer Manchester Uniteda je svjestan da njegova momčad dolazi s velikom prednošću. 1:0 je dobra prednost, a s jednim gostujućim pogotkom pretvara se u gotovo nenadoknadivu.

"Moramo pokušati zabiti pogodak. Mislim zapravo da moramo zabiti jer bi to onda bila velika prednost. Arsenal bi tada trebao zabiti tri. U prednosti smo i jedan korak udaljeni od finala u Rimu", rekao je Sir Alex dodajući kako će utakmica biti vrlo tvrda te da bi mogla otići i u produžetak.

Još statistike: Arsenal se sa čežnjom prisjeća Hajduka iz Splita

Topnici su jednom uspjeli proći u europskim natjecanjima nakon što su izgubili prvu utakmicu. Bilo je to u sezoni 1978./79. u drugom kolu Kupa Uefa, kada su nakon poraza od 2:1 u Splitu protiv Hajduka, u uzvratu slavili 1:0 i prošli dalje.

Manchester United nema dobra iskustva s europskim utakmicama kada je u uzvrat ulazio s prednošću od 1:0. Igrali su tri puta, samo jedanput prošli i to 1968. godine kada su izbacili Real iz Madrida.

Vjerojatni sastavi:

Arsenal: Almunia, Gibbs, Silvestre, Toure, Sagna, Denilson, Fabregas, Nasri, Walcott, Adebayor, Van Persie

Manchester United: Van der Sar, Vidić, Ferdinand, Evra, O'Shea, Carrick, Fletcher, Anderson, Ronaldo, Rooney, Tevez

Marko Štefelić
Foto: AFP

Pročitajte više