As: Boban je bacio bombu, ali ima samo dva saveznika. Čeferin ih danas pobjeđuje

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

ZVONIMIR BOBAN je prije dva tjedna šokirao podnošenjem ostavke na mjesto UEFA-inog "Direktora za nogomet" nakon što je gotovo tri godine bio prvi čovjek na toj funkciji. No bez obzira na naziv sinekure koja mu je dodijeljena, on je formalno bio drugi čovjek UEFA-e te njen prvi operativac. Činilo se da legendarni Hrvat sjajno surađuje s Aleksanderom Čeferinom, slovenskim predsjednikom UEFA-e koji ga je i zvao u Nyon.

Iza idile Hrvata i Slovenca ključao je veliki sukob

Ali, Bobanov naprasni odlazak te ono što su nakon toga on i Čeferin rekli jedan o drugom, dokazali su da nije bilo tako. Boban je Čeferinu žestoko zamjerio što želi predugo vladati UEFA-om. Točnije, što će se na kongresu Europske nogometne unije, koji počinje danas u Parizu, kandidirati za još jedna mandat na mjestu predsjednika. Tako bi vladao čak 15 godina, od 2016. do 2031. 

"Boban je zapalio UEFA-u, ali Čeferin lokalizira i gasi požar"

Madridski As najavljuje europski nogometni summit u svjetlu potresa koji je UEFA-i uzrokovao odlazak njenog ključnog čovjeka: "Nakon Super Lige, u UEFA-i je eksplodirala nova bomba. Bacio ju je Zvonimir Boban svojom naprasnom ostavkom. Odlazak glavnog operativca UEFA-e zaduženog za razvoj i modernizaciju nogometa izazvao je požar u organizaciji. No usprkos tome te otporu pojedinih članica, očekuje se da će ga Aleksander Čeferin lokalizirati i ugasiti. I to tako da će danas na sastanku Izvršnog odbora predložiti amandman koji bi onda u četvrtak stavio na glasanje.

"Uz Bobana su ostale samo Engleska i Norveška"

Ako se Čeferinov prijedlog prihvati, omogućio bi mu da vlada još četiri godine, do 2031. Napravio bi dakle ono što je u FIFA-i uradio Gianni Infantino. Čeferin na kritike Bobana i ostalih koji dijele njegov stav da je Slovenac ugrabio vlast i ne ispušta je, odgovara da na prvi mandat nije izabran, nego je u njega uletio zato što je Platini morao otići i da mu se zato vrijeme na čelu UEFA-e od 2016. ne treba računati. Zato nudi kontroverzni amandman i čini se da će mu proći. Razlog je što su na Bobanovoj liniji ostali samo Engleska i Norveška. Svi ostali disidenti prešli su na Čeferinovu stranu, a njemu je dovoljno 28 glasova od 55 članica. Slovenac će tako učvrstiti i produljiti svoju vladavinu u UEFA-i i to samo godinu dana nakon što mu je produljen mandat." 

Pročitajte više