Asanović: Zaslužili smo EURO 2012

U RUSANOVOJ je kao nikada dosad sve u znaku velškog dana D. Dio stručnog stožera Slavena Bilića, koji je umjesto izbornika odradio redovitu konferenciju za medije, iako u iščekivanju konačne UEFA-ine odluke, nije zaboravio na reprezentativne obveze.

"Naše pripreme počele su praktički već nakon Makedonije. Uvijek kad dobijete utakmicu, svjesni ste da dolazi sljedeća, također bitna ili čak presudna. To je, nažalost, uvijek tako. Lipanj će doći jako brzo, a s njim i utakmice s Estonijom i Rusijom. U Tallinu nas čeka nezahvalna momčad, ali nemamo pravo na alibi. Jednostavno moramo dobiti tu utakmicu." - ističe Aljoša Asanović.

Rusija na Maksimir dolazi svega četiri dana poslije i trebala bi to biti konačna potvrda Bilićevog besprijekornog puta za njegovu prvu veliku smotru na klupi hrvatske reprezentacije.

"Prođemo li Tallin neokreznuti, Rusija će biti ključna. Radi se o vrlo delikatnom periodu, mislim pri tom na pripreme uoči ta dva susreta. Kraj je sezone, mnogi će se igrači umoriti, a sudeći po dosadašnjim iskustvima, neće nedostajati ni ozlijeđenih. Sve te specifičnosti moramo uzeti u obzir kad krenemo u intenzivno praćenje reprezentativaca." - nadovezao se Nikola Jurčević.

Obzirom da nacionalna nogometna prvenstva ne završavaju u isto vrijeme, stručni stožer posebnu će pažnju usmjeriti upravo na prilagođavanje 10-dnevnih priprema pojedinim igračima. No, u "vižitu" se kreće tek nakon Cardiffa. Potencijalno domaćinstvo trenutno je primarna stvar naših nogometnih funkcionera. Iz stožera A selekcije za Wales će Bilić i Asanović, te Ladić kao izbornik mladih hrvatskih nogometaša. Pojačat će ih također brončani dvojac Davor Šuker i Zvonimir Boban.

"Zaista, u ovom trenu smo maksimalno okrenuti Cardiffu. Naš savez uložio je toliki napor i pripremljeni smo najbolje od svih. Definitivno smo zaslužili domaćinstvo i nadamo se trijumfu." - podvukao je Asanović.

Australci ne odustaju

U Rusanovoj su zatrpani pozivima iz Australije, čiji nogometni savez ne odustaje od namjere da u lipnju ugosti naše nogometaše. Prema riječima glavnog tajnika Zorislava Srebrića put za Australiju bilo bi moguće organizirati dva dana nakon susreta s Rusima, dakle 8. lipnja, s tim da bi se utakmica odigrala 10. ili 11. istog mjeseca. Iz stručnog stožera još uvijek dvoje je li takav put prihvatljiva ideja, pa će konačna odluka pričekati.

Rusija na Maksimiru bila je zajednička odluka

"Nije dobro izvlačiti imena, jer je odluka o gostovanju Rusije na Maksimiru bila većinska." - u neformalnom je razgovoru još jednom ukazao glavni HNS-ov tajnik, osvrčući se na polemike nastale u našim medijima.

D.R.

Pročitajte više