Austrijanac skočio padobranom u 200 metara duboku jamu na Velebitu

PRVI čovjek koji je padobranom preletio La Manche austrijski avanturist i basejump padobranac Felix Baumgartner (35) skočio je u 200 metara duboku jamu Mamet u Parku prirode Velebit, 30-tak kilometara udaljenog od Zadra.

Sami skok je trajao samo nekoliko sekundi i bio je zbog konfiguracije jame jedan od zahtjevnijih, iako je Austrijanac u karijeri imao skok sa najvišeg nebodera u Maleziji (Petronas Tower), skok sa Isusove statue u Rio de Janeiru, te prelet kanala La Manche sa specijalno dizajniranim krilima.

Dotaknuvši neozlijeđen dno jame koje je bilo osvjetljeno bakljama, sreći i zanosu nije bilo kraja, čak do te mjere da je zaboravio dati signal članovima tima na vrhu jame što je uzrokovalo nekoliko sekundi jeziv muk 40-tak članova njegova tima.

"Sve je bilo u koncetraciji i timingu," rekao je Baumgartner, svjestan da mu je taj skok mogao biti i posljednji. "Jama je jednostavno sve što ne želite. To je duboka crna rupa, sa izrazito stepenastim i grubim područjem za slijetanje."

Skok je rezultat višemjesečnih priprema i skokova sa balona, a laserski izmjer jame omogućio je Felixu trening u uvjetima kakvi su ga očekivali u samoj jami.Dodatna ideja koja mu je pomogla u timingu otvaranja padobrana je upotreba MP3 playera, koji mu je odbrojavao sekunde za otvaranje padobrana.

Pročitajte više