Austrijski izbornik: Mi smo "crni konj" Eura

AUSTRIJSKI nacionalni trener Josef Hickersberger uvjeren je kako njegova nogometna vrsta može pripremiti iznenađenje na Euru te kako su upravo oni potajni favoriti.

Bez obzira što mnogo austrijskih navijača vjeruje kako će se njihova nogometna vrsta izblamirati na Euru, njihov izbornik drukčijeg je mišljenja:

"Mi se ne oslanjamo samo na prednost domaćeg terena. Oslanjamo se i na pozitivnu energiju koju smo izgradili posljednjih nekoliko mjeseci. Bili smo često kritizirani i momčad se zbog toga još više povezala u nekakvo zajedništvo temeljeno na pozitivnoj energiji".

Izbornik je priznao kako Austrija nije u najboljoj formi i kako ga ne zabrinjava tek jedna pobjeda u posljednjih deset internacionalnih nastupa.

"Cijela momčad, bez obzira tko igra, dat će 100 posto od sebe i naš borbeni duh izaći će na vidjelo. Mi samo očekujemo da nas podrži cijela Austrija, a ako svi navijači budu uz nas, mislim da će svima biti vrlo teško pobjediti nas. Uvjeren sam u to!", rekao je austrijski izbornik.

"Ovo je najveći izazov u mojoj karijeri. Nema ničeg boljeg od toga da budeš izbornik jedne momčadi koja igra na Euru, pogotovo kada si izbornik domaće momčadi", naglasio je 60-godišnjak i dodao:

"Nema apsolutno nikakve veze kako smo igrali prije završnog turnira, ako na njemu budemo pravi".

Slavna prošlost - svijetla budućnost

Izbornik austrijske reprezentacije poziva se na nastupe austrijske reprezentacije iz prošlosti, kad se tamo igrao vrlo dobar nogomet:


"U 1990. godini, neposredno prije Svjetskog prvenstva u Italiji pobijedili smo Argentinu, predvođenu Maradonom, iste smo se godine kvalificirali na završnu smotru. Tada je briljirao naš napadač Toni Polster".

“Također smo pobijedili europske prvake, reprezentaciju Nizozemske rezultatom 3:2, u trenucima kada su za njih igrali najbolji igrači svijeta: Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Marco van Basten, Ronald Koeman...", kazao je trener Hickersberger prisjećajući se slavne prošlosti.

"Nakon svega toga, Austrija se jednostavno nije mogla nositi s očekivanjima koja su stavljena ispred nje. Očekivanja su bila poprilično visoka, ljudi su, čak, pomislili kako smo u stanju osvojiti svjetsko prvenstvo, da bi nakon ispadanja u prvom kolu to postala nacionalna katastrofa", opisao je austrijski strateg situaciju kakva je nastala nakon početne euforije prije Svjetskog prvenstva u Italiji 1990. te se na to nadovezao:

"Sada nemamo tako dobre rezultate iza nas, tako da to za nas znači da se ne moramo suočiti sa sličnom situacijom kao tada. To je dobro, jer koji god rezultat postignemo bit će dobar."

"Pritisak na nas je uistinu velik, jer nas svi smatraju najvećim autsajderima prvenstva. Očekivanja će rasti iz utakmice u utakmicu, ali mislim kako je naša šansa u tome što nas svi podcjenjuju, a to ćemo mi probati iskoristiti", završio je intervju trener austrijske reprezentacije Josef Hickersberger.  

R.J.
Foto: AFP/Kurier

Pročitajte više