AZ propustio teoretski osigurati naslov tri kola prije kraja

AZ JE na svom su stadionu u Alkmaaru izgubio od Vitessea 2:1 u dvoboju 31. kola nizozemskog prvenstva.

Propustila je time momčad za koju je devedeset minuta branio Joey Didulica potvrditi naslov prvaka, za što im je bilo neophodno osvojiti jedan bod u ovoj utakmici.

Poveli su domaćini u 19. minuti golom svog i najboljeg strijelca lige Mounira El Hamdaouija, kojem je to bio 22. ovosezonski pogodak. Vitesse je najprije izjednačio preko Van Wolfswinkela u 36. minuti, te došao do sva tri boda preko Büttnera šest minuta prije kraja.

Bio je to tek treći ovosezonski poraz AZ-a, od čega drugi na njihovu travnjaku. Kako je u subotu izgubio i njhov prvi rival Twente na gostovanju kod Feyenoorda 1:0, jedino još Ajax teoretski može ugroziti sastav Louisa Van Gaala tri kola prije kraja, i to pobijedi li u nedjelju PSV u Eindhovenu. U suprotnom će AZ postati prvak po drugi put u klupskoj povijesti. Jedini im je put dosad to uspjelo 1981. godine.

U spomenutom derbiju na De Kuip stadionu u Rotterdamu Feyenoord je pobijedio Twentea golom Roya Makaaya iz penala u 77. minuti. Prethodio je tome drugi žuti karton gostujućeg nogometaša Douglasa. Poslije toga crvene su kartone još dobili Tiote u redovima gostiju, te Van Bronckhorst kod domaćina.

Eredivisie, 31. kolo:

NEC Nijmegen - Roda 1:1 (Sibum 80 / Cisse 69)

De Graafschap - Groningen 0:1 (Berg 30-11m)

AZ Alkmaar - Vitesse 1:2 (Hamdaoui 19 / Van Wolfswinkel 36, Büttner 84)

Feyenoord - Twente 1:0 (Makaay 77-11m)

Redoslijed: 1. AZ 76, 2. Twente 65, 3. Ajax 64 (-1), 4. Heerenveen 58 (-1), 5. PSV 55 (-1)... 

Totalsport
Foto: AFP

 

Pročitajte više