Balić: Moguće je da nam Španjolci podmeću

ŠOK I nevjerica smjenjivali su se na licima prisutnih, nakon što je liječnik Marin Miškulin viješću o navodnoj dopingiranosti Davora Dominikovića svečanu proceduru potpisivanja sponzorskog ugovora pretvorio u skandal. Ako je skandal i prejaka riječ, ona to definitivno neće biti obistine li se proročanstva predsjednika HRS-a Željka Kavrana.

"Jednostavno moram istaknuti mogućnost da nam je Španjolska sve podmetnula. Poslali su nam dopis, a je li stanje stvarno onakvo kakvim se prikazuje, nisam siguran. Jako kasno su poslali obavijest i zbog toga je sve skupa sumnjivo. Znate i sami da su oni naši konkurenti u drugoj grupi se križamo. Moramo biti jako oprezni i sve dobro provjerit. procedura je sedam do deset dana, koliko inače traje postupak dobivanja B nalaza. Naravno da ćemo učinit sve da postupak ubrzamo i da dobijemo nalaze za dva dana. Bitna je stvar što potvrdu moramo dobiti od nezavisnog laboratorija." - priča nam predsjednik nakon svršetka mučne press konferencije.

Kada je liječnik naše reprezentacije pozvan da izađe pred medijsku silu kako bi pojasnio izbornikovu odluku da Dominikovića izostavi s popisa putnika, pomislili smo na Ahilovu tetivu koja je ponajboljeg obrambenog igrača svijeta žuljala u paklu Poreča. No, osim nas iznenađeni su i njegovi suigrači, među prvima Ivano Balić s kojim Dominiković brani boje San Antonio Portlanda. Je li moguće da su Španjolci kadri ići sumnjivim putovima, kao što to sugerira predsjednik Kavran?

"Zašto me to pitate? Ja mislim da je sve moguće, pa i ta solucija. I ne vjerujem da je Davor uzeo bilo kakvu nedozvoljenu supstancu. Osobno nikad u životu nisam ništa uzeo, pa tako mislim i za njega. Uvjeren sam u to, ma nema šanse da se radi o dopingu. To je moje mišljenje." - kaže Balić.

Koliko će nedostajati u Njemačkoj? 

Puno, jedan je od tri najbolja obrambena igrača na svijetu. Dosta smo vježbali, on drži 5-1 obranu i igra trećeg u obrani 6-0. Nadam se da se njegov izostanak neće toliko osjetiti, ali to će biti jako teško.

Pripreme su bile teške, ali u završnoj fazi posebno ste se bazirali na taktičke varijante?

"Radili smo svašta, od fizike do taktike. Lino nas je gazio i nadam se da će to u Njemačkoj donijeti neki rezultat. Ne znam hoćemo li letjeti, skakati ili trčati po terenu, samo se nadam da će sve proći u redu. Jako smo se dobro pripremili, na kraju ćemo vidjet što će biti."

Nečega se ipak pribojavaš uoči odlaska na veliko natjecanje?

"Ova se selekcija ne boji nikoga. U biti, mene osobno hvata strah samo od sudačkog kriterija. To je, naravno, uz ne daj Bože kakvu ozljedu, jedina stvar koja me brine. Samo da ostanemo zdravi, u tom slučaju i uz sudačku nepravdu možemo do pobjede."

Imamo širu klupu nego proteklih godina, koliko se možete osloniti na mlade igrače?

"Mladi su jako napredovali, mislim da konačno mogu preuzeti dio tereta ove reprezentacije. Lani za to još nisu bili spremni, sad su stasali, ne samo jedan, već njih četvero - petero i mislim da će nam biti od velike pomoći."

Džomba: Jako sam iznenađen činjenicom da je Davor pao na testu

"Mogu reći samo svoje osobno mišljenje, poglavito jer s dopingom nemam nikakvog iskustva. Ovo mi je prvi put da se na neki način s tim susrećem. Jako sam iznenađen, Davora znam cijeli život i igram s njim od malih nogu, juniorskih i seniorskih reprezentacija. Znam ga i karakterno i kao igrača te mislim da je tu došlo do neke greške. Možda je popio kakav antibiotik, zaista ne znam što se dogodilo. Ali ne vjerujem da je uzeo bilo kakvu nedozvoljenu supstancu." - osvrnuo se na situaciju Mirza Džomba.

"U svakom slučaju, njegov izostanak strašno će nas oslabiti. On je među 10 igrača koji su iznijeli čitav teret tijekom posljednjih pet godina našeg rada. Jako će nam nedostajati, ali ja se i dalje nadam da se radi o nekoj pogrešci, želim vjerovati čelnicima Saveza kad kažu da će se Davor vratiti." - dodao je.

Hrvatska može do zlata?

"Najkvalitetniji smo, najbolji, i svega toga smo itekako svjesni. Ali puno se toga pozitivnog mora dogodit da se dođe do zlata. Tu su zdravlje i sreća, stvari se jednostavno moraju poklopiti. Najbolje je krenuti korak po korak, utakmicu po utakmicu, pa ćemo vidjet  To se dosad uvijek pokazalo kao dobitna formula."

O čemu Džomba razmišlja dan uoči polaska? Strah je ipak prisutan?

"Svi imamo strah. Meni je ovo 15. veliko natjecanje i svaki put strahujem. Pomalo zbog osobne forme, ali najviše zbog ozljeda. To je ključna stvar kad se radi o jednom ovako velikom natjecanju. Fizički smo se izvanredno spremili, ali što ti to sve vrijedi ako tijekom utakmice netko izvrne zglob što je moguće očekivati? Čitav trud u trenutku pada u vodu. Točno je da izbornik ima pravo mijenjati igrače nakon svakog kruga, ali što ako se netko ozlijedi u 15. minuti, a igra se utakmica protiv Španjolaca ili Francuza koja nam znači plasman u četvrtfinale?"

D.R.
Foto: M.P.

Pročitajte više