transferi

Barca opet postaje narančasta: Katalonci naciljali novi dragulj iz Nizozemske

Foto: Guliver Image/Getty Images

KAD je veliki Johan Cruyff sad već pradavne 1974. u spektakularnom transferu prešao u Barcelonu, katalonski klub iz temelja je promijenio identitet. Dolazak Cruyffa označio je početak nove ere Barcelone, a veliki nogometni vizionar i filozof otvorio je vrata Barcelone brojnim nizozemskim nogometašima i trenerima.

Tijekom godina Barcu su, osim Cruyffa, vodili još i Louis van Gaal te Frank Rijkaard, a dres katalonskog giganta nosili su velikani poput Johana Neeskensa, Ronalda Koemana, Richarda Witchgea, Phillipa Cocua, braće De Boer, Marca Overmarsa, Edgara Davidsa, Patricka Kluiverta… Koncem 90-ih, kad je momčad vodio Van Gaal, više od pola momčadi Barce bili su Nizozemci.

Trend se nastavlja. Barca je za 75 milijuna eura već kupila Ajaxovo čudo od djeteta, Frankieja De Jonga, a vrlo blizu prelaska u Kataloniju je i sjajni stoper Kopljanika i Oranja Matthijs de Ligt.

Tu nije kraj. Nizozemski mediji javljaju da je Barca počela pregovore oko kupnje 18-godišnjeg veznjaka Groningena Ludovita Reisa.

Tinejdžer slovačkog podrijetla u prvi tim Groningena upao je sa 16 godina, a ove sezone je odigrao 25 ligaških utakmica. Nizozemci pišu da je tehnički direktor Barcelone Bakero više puta razgovarao s upravom Groningena oko Reisa, tako da je izgledno da mladi reprezentativac Oranja već ovog ljeta prijeđe na Camp Nou.

Pročitajte više