LIGA PRVAKA

Barcelona je dala 140 milijuna eura za vječno ozlijeđenog igrača PlayStationa

Foto: Gulliver / Getty Images

OUSMANE DEMBELE u Barcelonu je u ljeto 2017. došao kao zamjena za Neymara. 

Po svemu je bio predodređen za novog Neymara

Dokaz tome nije bilo samo to što je od njega naslijedio dres s brojem 11 nego i što je Barca za tog 20-godišnjaka Borussiji Dortmund platila fiksnu odštetu od 105 milijuna eura, dok se još 40 milijuna obavezala isplatiti kroz bonuse. 

Time se Dembele pridružio Neymaru i u još jednom smislu; postao je drugi najskuplji nogometaš u povijesti, odmah iza Brazilca koji je netom ranije prešao u PSG za 222 milijuna eura.

U Barceloni je dvije i pol sezone, od čega je ukupno jednu sezonu ozlijeđen

Dvije godine i tri mjeseca kasnije, Dembele je u 24. minuti ključne utakmice u Ligi prvaka, protiv upravo Borussije, morao izaći s terena zbog ozljede gležnja. To mu je bila čak osma teža ozljeda otkako je u Barceloni te već šesta ove godine. Od početka ove sezone, pak, mladi krilni napadač ima više ozljeda (tri) nego golova (jedan) za Barcelonu.

Preskupo plaćen s obzirom na to koliko malo igra, Dembele je zbog ozljeda gležnja, mišića i tetiva do sada propustio čak 46 utakmica Barcelone, čemu tek treba dodati one koje neće igrati zbog najnovije ozljede. Dembele, koji je u Barceloni nešto više od dvije sezone, propustio je dakle ukupno cijelu jednu sezonu, kada se zbroje mečevi koje nije igrao.

Ozljede nisu uzrokovane oštrim startovima nego nesportskim životom

Dembele nije toliko prečesto ranjen zato što je žrtva grubih suparničkih startova, nego jer ne živi sportski. Poznato je da kasni na treninge i da puno više pažnje nego vježbanju pridaje turnirima u PlayStationu koje organizira u svom domu.

Teško je reći je li pao pod teretom velikog kluba, ništa manjih očekivanja i cipela u koje je upao te goleme cifre koja je za njega plaćena ili je jednostavno nezreo klinac koji je previše milijuna, slave i pažnje dobio prerano, ali činjenica je da je Dembele na putu da postane najveći promašaj u povijesti Barcelone.

Na putu prema tituli najskupljeg promašaja u povijesti

Philippe Coutinho, doveden samo pola godine nakon njega, također je plaćen 145 milijuna eura i također nije ispunio očekivanja. Ali on barem regularno i dobro igra na posudbi u Bayernu i Barcelona će na njegovoj prodaji povratiti barem dio uloženog bogatstva.

Dembelea s njegovim referencama nitko neće htjeti, iako je u ono malo vremena što je igrao za Barcelonu pokazao da je veliki potencijal. Ali nipošto ne vrijedan milijuna koji su za njega plaćeni. 

Pročitajte više