BARCELONIN SPASITELJ O njemu se najmanje priča, a najbolji je na svijetu

Screenshot: Youtube

FANTASTIČNE obrane, nevjerojatno mali broj primljenih golova i veliki broj utakmica čiste mreže. Niz koji traje od početka sezone u Ligi prvaka i La Ligi, Marc-Andre ter Stegen, vratar lidera u oba natjecanja, nastavio je i kod Juventusa (0:0) u petom kolu LP-a.

U sudačkoj nadoknadi domaćin je imao veliku priliku za pobjedu. Dybala je lijepu akciju završio snažnim i preciznim udarcem. Lopta je, činilo se neobranjivo, išla uz stativu i u mrežu, gol je bio izvjestan i Dybala je već počinjao slaviti. Ali siguran zgoditak čudesnom obranom spašava golman Barcelone. Ter Stegenu to je bila 23. obrana od posljednja 24 udarca na njegov gol, za fascinantnih 96 posto uspješnosti.

Kada se govori o Barceloninu golmanu, nemoguće je izbjegavati velike riječi i superiorne pridjeve jer Ter Stegen od početka sezone brani "neopisivo" dobro. Barcelona je suvereno prva u Primeri, kolo prije kraja potvrdila je plasman u nokaut fazu Lige prvaka. Ali lider u oba natjecanja ove sezone nikako ne igra bajno. Točnije, spašava ga i nosi njegov golman.

Vidjelo se to i tijekom pobjede kod Leganesa u prošlom kolu Primere. Barca je pobijedila naizgled uvjerljivo (3:0), ali da nije bilo Ter Stegena i njegovih čudesa, kao primjerice skidanja šuta Amrabatu, utakmica nikako ne bi završila tim rezultatom, a možda ni pobjedom Barcelone. Neymar itekako nedostaje Barceloni. Bez njega više nema ubojitosti i raznovrsnosti u napadu, stvara nezapamćeno malo prilika, a izgubila je i superiornost po kojoj je bila poznata, čak i protiv malih klubova. To što je pored svih ovih mana i nedostataka i dalje lider u La Ligi i Ligi prvaka, još je jedan pokazatelj snage Barcelone. Ali ujedno i zabrinjavajuće upozorenje da se momčad, ako se ne popravi, neće moći još dugo švercati.

Ili ipak hoće jer momčad ovisna o Messiju (i to kao nikad prije) i ovakvom Ter Stegenu nikako ne može propasti. U Barceloni su itekako svjesni da su do vodeće pozicije u oba natjecanja došli zahvaljujući "samo" ovom dvojcu, što su i objavili na službenom Twitteru. Ispod fotografije Messija i "Messija s rukavicama", kako Španjolci zovu njemačkog vratara, piše: "Dva najveća razloga što smo tu gdje jesmo."

A tamo ne bi bili da Ter Stegen nije donosio bodove spašavajući gol i klub. Napravio je to protiv Alavesa, pa Eibara, zatim Atletica, kada je Griezmannu obranio dva čista gola te na utakmici s Athleticom, na kojoj je Adurizu, još jednom velikom golgeteru, obranio čak tri velike prilike.

Ter Stegenove brojke odlično sažimaju njegov nevjerojatni učinak. U 17 utakmica Primere i Lige prvaka ove sezone primio je samo pet golova, od toga u LP-u samo jedan. Ali i taj protiv Olympiacosa nije njegova greška, nego krivnja loše igre braniča u prekidu, pa je suparnik zabio nakon ubačaja iz kornera. Ter Stegen na nijednoj utakmici nije primio više od jednog gola, dok na čak 12 utakmica nije primio nijedan gol.

Važno je napomenuti da to nije samo zasluga vrhunskog vratara, nego i forme Barcinih stopera. Pique i posebno Umtiti sjajno igraju ove sezone.

Ipak, golman kojeg je 2014. u Barcelonu doveo Andoni Zubizarreta dostojan je nasljednik ovog vratarskog velikana. Pokazuje to ove sezone koja je njegova nova velika pobjeda. Prvu je izvojevao prije dvije godine, kada je status prvog golmana uzeo Claudiju Bravu i službeno najboljeg vratara La Lige poslao prvo na klupu, a onda na transfer-listu.

Barcelona je Ter Stegenov transfer prije tri godine platila 12 milijuna eura, sitniš u razmjerima sumanutog trošenja najboljih i najbogatijih klubova posljednjih godina. To je njena velika pobjeda, a u njoj će još dugo uživati jer Ter Stegenu je tek 25 godina.

Barcelona ima golmana svjetske klase za iduće desetljeće.

Pročitajte više