Barić pozvao Kranjčara i Klasnića

IZBORNIK hrvatske nogometne reprezentacije Otto Barić objavio je danas popis reprezentativaca za prijateljsku utakmicu protiv Njemačke, koja se igra 18. veljače u Splitu (20,45 sati).

Na popisu je 21 igrač, a jedino novo ime je napadač njemačkog Werdera Ivan Klasnić, koji ove sezone igra u odličnoj formi. Većina pozvanih iznijela je kvalifikacije za EP u Portugalu. Hrvatski reprezentativci počinju okupljanje u nedjelju, 15. veljače, i do susreta će održati barem dva treninga na poljudskom travnjaku.

Izbornik Barić istaknuo je da utakmica protiv Njemačke nije važna samo da bi se dobio uvid u mogućnosti reprezentativnih kandidata, već i zbog rezultata. Iako je na popisu 21 igrač, moći će se obaviti samo sedam izmjena. Tako su zahtijevali Nijemci, a to odgovara i hrvatskom izborniku.

Barića brine što su šestorica igrača izvan natjecateljskog pogona - Pletikosa, Srna, Leko, Olić, Kranjčar i Neretljak - jer u njihovim ligama još uvijek traje zimska stanka. Kad je pitanju Rapaić, koji se u Puli oporavlja od ozljede gležnja, Barić je kazao kako ga je Miki uvjerio da će biti spreman za dvoboj s "elfom". No, somatoped Peharec, kod kojega je Rapaić na liječenju,  izjavio je kako nije siguran kada će Rapaić biti spreman.

Bojkota utakmice koji, kako pišu mediji, najavljuje dio pripadnika Torcide, Barić se ne boji. "Reprezentacija nikada nije ništa učinila što bi bio povod za bojkot. Nadam se pobjedi razuma. Uostalom, na svim utakmicama reprezentacije gledatelji su bili odlični, čak i kad nismo igrali dobro", zaključio je izbornik.

Nijemci dolaze u Split dan ranije, a s njima i oko petstotinjak navijača.

Cijene ulaznica kreću se od 20 do 80 kuna. Dvoboj će voditi sudačka trojka iz Švedske. Dan prije utakmice održat će se i promocija novih dresova hrvatske reprezentacije.

Ovo je četvrti dvoboj Hrvatske i Njemačke. U četvrtfinalu EP 1996. poraženi smo 1:2, dvije godine kasnije u četvrtfinalu SP-a dobili smo ih 3:0, a 2000. u Zagrebu u prijateljskoj utakmici odigrali smo 1:1.

Mlade hrvatske selekcije (U-21) će 17. veljače u Kostreni odigrati selektivnu utakmicu. Sučelit će se tzv. "stari saziv" mlade reprezentacije, koji se je kvalificirao za ovogodišnje EP u Njemačkoj, te "novi saziv", čiji bi igrači trebali činiti okosnicu kvalifikacijskog ciklusa od 2004. do 2006. godine.

Sutra će se u Njemačkoj održati i ždrijeb za EP mladih reprezentacija, koje se održava od 27. svibnja do 8. lipnja.

POPIS REPREZENTATIVACA ZA UTAKMICU PROTIV NJEMAČKE:

vratari - Stipe Pletikosa (Šahtjor), Tomislav Butina (Club Brugge)

braniči - Dario Šimić (AC Milan), Boris Živković (Stuttgart), Robert Kovač (Bayern), Igor Tudor (Juventus), Josip Šimunić (Hertha), Stjepan Tomas (Fenerbahče), Mato Neretljak (Hajduk)

vezni igrači - Niko Kovač (Hertha), Darijo Srna (Šahtjor), Jerko Leko (Dinamo Kijev), Giovani Rosso (Maccabi Haifa), Milan Rapaić (Ancona), Marko Babić (Bayer Leverkusen), Niko Kranjčar (Dinamo Zagreb)

napadači - Dado Pršo (Monaco), Tomo Šokota (Benfica), Ivica Olić (CSKA Moskva), Ivica Mornar (Portsmouth), Ivan Klasnić (Werder).

Pročitajte više