Bayern: Tuchel odlazi na kraju sezone

Foto: Profimedia

"NAKON otvorenog razgovora između Bayerna i Thomasa Tuchela, odlučeno je da se raziđu na kraju sezone. Službena objava je pitanje minuta", objavio je jutros Florian Plettenberg, novinar njemačkog Skya i Bayernov insajder. Nešto prije 11 sati Bayern je to potvrdio objavom:

Bayern: Ovo je zajednička odluka kluba i trenera

"Bayern i Thomas Tuchel zajednički su odlučili okončati njihov radni odnos, koji je originalno trebao trajati do 30. lipnja 2025., godinu dana ranije, 30. lipnja 2024. Ovo je ishod konstruktivne diskusije između izvršnog predsjednika kluba Jan-Christiana Dreesena i Thomasa Tuchela."

Izvršni predsjednik Bayerna: Za situaciju u kojoj se nalazimo odgovorna je momčad

Dreesen je izjavio: "Nakon otvorene rasprave došli smo do zaključka da naš odnos završimo ovog ljeta zajedničkim sporazumom. Klub želi tražiti novi smjer s novim trenerom od sezone 2024./2025. Do tada inzistiramo od svakog pojedinca u klubu da dade sve od sebe kako bismo ostvarili maksimalni učinak u Ligi prvaka i Bundesligi. Što se tiče ovoga, za situaciju u kojoj se nalazimo odgovornom smatram momčad, posebno u Ligi prvaka. Nakon što smo izgubili 1:0 kod Lazija, uvjeren sam da ćemo na uzvratu osigurati prolazak uz stadion pun naših navijača." Tuchel je dodao: "Našu vezu okončavamo dogovorom. Do tada ću naravno nastaviti raditi sve što mogu kako bih ostvario maksimalan uspjeh."

Sreća je do sada spašavala Tuchela, ali više mu nema pomoći

Bayern trese velika kriza. Nakon poraza kod lidera Bayer Leverkusena (3:0), kojim je aktualni prvak povećao zaostatak za jedinim konkurentom za naslov, te izgubljene prve utakmice prve nokaut-runde Lige prvaka kod Lazija (1:0), u kojoj su gosti pali bez udarca na gol, slijedio je novi šok. Bayern je izgubio i kod osrednjeg Bochuma (3:2) u Bundesligi za treći poraz zaredom. To mu se zadnji put dogodilo na proljeće 2015.

Nezaustavljivi Leverkusen je opet pobijedio pa Bayern sada za vodećom momčadi zaostaje čak 8 bodova. S obzirom na to da Leverkusen u seriji pobjeđuje, a Bayern jednako tako gubi te je tako razlika među njima sve veća, 12 kola prije kraja postavlja se pitanje je li ovo prva sezona nakon njih 11 u kojoj Bayern neće osvojiti njemački naslov. Iz kupa je već ispao i to od trećeligaša Saarbrückena, a učinak iz prve utakmice osmine finala Lige prvaka kod Lazija ne daje optimizam pred uzvrat.

Zbog svega navedenog sve se glasnije pričalo o tome da Thomas Tuchel neće dočekati godinu dana na klupi Bayerna. Trener najvećeg njemačkog kluba postao je krajem ožujka prošle godine te odmah zatim ispao iz Lige prvaka i kupa, a njemački naslov osvojio je samo zato što mu ga je Borussia Dortmund nevjerojatno predala. Ove sezone pak ima spomenuti očajni učinak u svim natjecanjima. Ipak je dobio šansu da ga poboljša barem u iduća tri mjeseca, koliko je ostalo do kraja njegovog mandata.

Xabi favorit Bayerna, Zidane se sve ozbiljnije spominje

Novinari bliski Bayernu pišu kako je klubu prvi izbor za Tuchelovog nasljednika Xabi Alonso. Nakon što je impresivnu igračku karijeru okončao u Munchenu, kao trener briljira u Leverkusenu, s kojim ove sezone ide na trostruku titulu. Drugi stručnjak koji se ozbiljno spominje je Zinedine Zidane. 

Pročitajte više