BBB se potužio Hrvatskom novinarskom društvu: Zanemarili su zdrav razum!

BAD BLUE BOYS se požalio HND-u na medije koji su izvještavali o najavi čistke u "najobičnijoj infantilnoj glupariji koju je mogao napisati bilo tko", odnosno anonimnom e-mailu. Tvrde da je ono bilo "u potpunoj suprotnosti s Kodeksom časti hrvatskih novinara, a isto tako i Zakonom o javnom informiranju", i traže od HND-a da se ogradi od "senzacionalističkog i neprofesionalnog načina rada dijela svojih kolega". 

Navode u svom obraćanju HND-u kako je nakon tragičnog događaja u subotu 15. ožujka 2008. u kojem je ubijen pripadnik BBB, Frano Despić, veliki dio hrvatskih medija zanemario tužnu činjenicu i gubitak ljudskog života, stavljajući u prvi plan navodnu agresivnost poginulog i njegovih prijatelja. U javnosti se, pišu, nakon toga pojavljuje fantomski anonimni e-mail u kojem piše da će se dvjesto BBB okupiti u subotu, 22. ožujka 2008. u 20 sati na Trgu Bana Jelačića i krenuti u osvetnički pohod po zagrebačkim klubovima.

"Sadržaj e-maila nitko nije objavio jer bi onda čitateljima bilo jasno o kakvoj se gluposti radi"

"Najveći broj hrvatskih medija potpuno zanemaruje činjenice: dio BBB inače izlazi na navedena mjesta koja će navodno napasti, dio BBB glazbeno i pripada određenim subkulturama koje će se navodno napasti, isto tako upravo u subotu u 20:00 počinje utakmica Dinamo - Šibenik", argumentiraju navijači, dodajući da se uz navedene činjenice, "zanemaruje i zdravi razum: zar bi bilo koja grupa ljudi koja bi namjeravala činiti ilegalna, kaznena djela navela vrijeme i mjesto okupljanja?".
 
Pišu kako je na osnovu tog anonimnog e-maila "potpuno nebuloznog sadržaja", "čiji sadržaj nitko nije objavio jer bi onda čitateljima bilo jasno o kakvoj se gluposti radi", "bez ikakve provjere o pošiljatelju i usprkos demantijima iz Udruge navijača Dinama i pozivima policiji da sama nađe pošiljatelja", u većini se medija plasira vijest o osvetničkom pohodu BBB, o nekakvom čišćenju Zagreba. Policija diže stupanj pripravnosti, maltretira se veći broj BBB koje poziva na informativne razgovore i provjerava ih telefonski, a u konačnici, subotu se, "naravno, ništa ne događa".
 
"Posljedica ovakvog izvješćivanja ... je stvaranje nesigurnosti u gradu i stvaranje netrpeljivost prema pripadnicima BBB. Hoće li hrvatski mediji preuzeti odgovornost ako dođe do napada na BBB kao odgovor na umjetno stvorenu netrpeljivost među subkulturnim zajednicama u gradu? BBB ne pristaju biti građani drugog reda, BBB ne pristaju na medijske manipulacije, BBB prihvaćaju kritiku, ali ne prihvaćaju laži!", navode navijači u svom obraćanju HND-u, u kojem također apeliraju da policija što prije pronađe autora anonimnom e-maila.

A.B.
Foto: index

Pročitajte više