DAVIS CUP

Belgijski reprezentativac: Davis Cup je mrtav

Foto: EPA-EFE

BELGIJA je sigurnom pobjedom protiv Kolumbije krenula u Davis Cup koji se prvi put nakon 109 godina igra u novom formatu.

Steve Darcis donio je prvi bod Belgiji pobjedom protiv Santiaga Giralda 6:3 i 6:2, a posao je završio David Goffin.

35-godišnji Darcis nikada nije bio jedan od boljih tenisača svijeta. Najbolji renking je držao prije dvije godine kada se nalazio na 38. poziciji na ATP ljestvici, ali najbolji tenis uvijek bi pružao igranjem za reprezentaciju u Davis Cupu. Pomogao je Belgiji 2015. i 2017. da dođe do finala. Uživao je igrajući pred domaćom publikom pa mu se nimalo ne sviđa novi format.

'Uvijek osjećam ponos kad igram za reprezentaciju, ali molim vas prestanite pričati o Davis Cupu. To natjecanje je mrtvo, više ne postoji, ovo je teniski Svjetski kup", rekao je.

Novi Davis Cup

Podsjetimo, zahvaljujući Cosmos grupi predvođenom Gerardom Piqueom, stoperom Barcelone, koji je izvan terena ugledni biznismen i investitor, Davis Cup se više ne igra tijekom teniske sezone u raznim državama svijeta, već se pobjednik odlučuje na jednom turniru 18 reprezentacija. Igra se u šest skupina, a pobjednici skupina uz dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije plasirat će se u četvrtfinale. U nedjelju je na rasporedu finale i pobjednik novog izdanja Davis Cupa. Dosad su se mečevi Davis Cupa igrali na tri dobivena seta, no to je sada smanjeno na dva dobivena seta.

Cosmos je prava na Davis Cup otkupio za tri milijarde dolara pa će natjecanje voditi najmanje sljedećih 25 godina. Promjena formata jako pogoduje tenisačima koji sada igraju manje mečeva, a u isto vrijeme značajno je podignut nagradni fond. S druge strane, izgubila se draž igranja pred domaćim navijačima što će ovaj tjedan jedino iskusiti španjolski reprezentativci jer se turnir održava u Madridu.

Pročitajte više