BiH protiv velikih uvijek igra slabo, Francuzi će kazniti njihov avanturizam

INDEX i BetPlace.net svaki dan donose vam analize i prognoze klađenja i sve korake za sigurnu okladu.

Za Bosnu i Hercegovinu je današnji susret utakmica u kojoj nemaju što izgubiti, a mogu puno dobiti. No pobijediti Francusku na Stade de France možda je ipak preveliki zalogaj za trupe Safeta Sušića.

Doduše ne bi to bio prvi poraz Francuza na ovom stadionu, čak im ne bi bio prvi ni u ovim kvalifikacijama. Sjetimo se 1. kola i Bjelorusije, koja je Laurentu Blancu nalila gorki pelinkovac dobrodošlice na usijanu francusku klupu i pobijedila zvjezdanu francusku momčad usred Pariza. Od tada je Blanc napravio mnogo na dedomenechizaciji ove reprezentacije, pripišimo taj poraz duhu prošlog selektora koji je Francuze tako neuspješno vodio tokom svoje, 6 godina duge izborničke parodije.

Francuska je nakon tog poraza nanizala 6 pobjeda (4 u kvalifikacijama), popravila i igru i bodovno stanje, sad je u situaciji osigurati direktan plasman na EP, ukoliko danas ne izgubi od BiH.
BiH je odavno prošla put od reprezentacije-autsajdera do respektabilne nogometne sile, nitko ih ne priželjkuje za protivnike. Ali ta BiH nikad nije bila u završnici nekog velikog takmičenja, koliko god prebacivali breme favorita i pritisak na Francuze tvrdeći: "Ako netko nešto ima za izgubiti, to su Francuzi." To nije točno, BiH je još jednom u situaciji da ovisi o sreći, kvalifikacije koje će uslijediti su rulet, lako bi i slijedeće Europsko prvenstvo moglo proći bez njih.

Zato nije istina da ne postoji pritisak na njima danas, realna ili nerealna, očekivanja postoje.
Ako se po Albaniji Bosna poznaje, Blanc ne treba biti zabrinut. Protiv Albanaca odstupio je od svojih uobičajenih 4-2-3-1 iako priznaje – to nije nešto što će primjenjivati protiv jačih suparnika. Obrana Francuza funkcionira sjajno, veza i napad napokon rade. Kad se pogleda iz perspektive kad je Blanc preuzeo Francusku od Raymond Domenecha, svi igrači su bili suspendirani, brzo su došle prve dvije utakmice i dva poraza (prijateljska s Norveškom i spomenuta kvalifikacijska protiv Bjelorusije), do danas kad je to ponovo reprezentacija sa onim najvažnijim – igrom, možemo samo čestitati francuskom selektoru.

Blanc je izjavio prije susreta sa BiH kako nema namjeru riskirati sa niti jednim igračem koji nije 100% spreman. Da li to znači da ne bi bilo iznenađenje ukoliko Patricea Evru ili Adila Ramia danas ne vidimo u početnih 11, obadvojica imaju problema sa ozljedama. Gameiro i Abidal nisu protiv Albanije igrali zbog ozljeda, no treniraju normalno i čini se kako su zdravi. Svejedno Barcelona je poslala zamolbu da se Abidala poštedi. Newcastleov veznjak Cabaye protiv Albanije je morao biti zamijenjen zbog ozljede, iako tvrdi da je zdrav vjerojatno će njegovu poziciju preuzeti defanzivnije orijentirani Diarra.

Blanc: Ne pada mi na pamet čuvati rezultat, igrat ćemo na pobjedu


Logično je kako će u napadu Blanc ostaviti Remya koji je postigao gol protiv Albanije i asistirao za još jedan. L'Equipe je pak glorificirao nastup Nasrija uz tekst: "Izgleda da je dobrom igrom protiv Albanije Samir Nasri napokon izašao iz tunela, odnosno da je došao kraj njegovoj seriji loših igara u reprezentaciji."

Podsjetimo, već neko vrijeme Francuzi su bez Benzeme i Riberya, a nema ni Bacary Sagne i Blaise Matuidia.

Laurent Blanc je prije susreta izjavio: "Reprezentaciju Bosne i Hercegovine moramo poštovati, ali je se ne plašimo, iako su oni ipak daleko jača ekipa od Albanije. Danas će biti potpuno drugačija utakmica od one prve, kad smo ih pobijedili na njihovom terenu. Oni u Pariz dolaze pokazati se u najboljem svijetlu. Imaju kvalitetne igrače, osobito u napadu, ali imamo i mi. Ne pada mi na pamet čuvati rezultat, igrati ćemo na pobjedu."

Sušić pili naopako: Mi smo već ostvarili svoj cilj

Safet Sušić nije želio ni dati naznake na press konferenciji prije puta, koji sastav će koristiti: "Nisam se odlučio za početni sastav, jer igrači ne znaju ko će igrati, a ne želim da sastav saznaju iz novina. Mogu reći da će prva postava biti slična onoj iz meča sa Bjelorusijom. Hasagić će biti na golu, jer mi je rekao da je spreman. Francuska je favorit, to sam nebrojeno puta ponovio. Iako igraju bez svojih udarnih igala Benzeme i Riberyja, oni su favoriti. Mi smo ostvarili svoj cilj da budemo među dvije ekipe na kraju kvalifikacija. Ja imam motiv da prvi put odvedem Bosnu i Hercegovinu na EURO i vjerujem u ostvarenje našeg sna."


Selektor BiH Sušić ima daleko bolji zdravstveni karton svoje momčadi nego njegov protivnik, svi najvažniji igrači su spremni za susret, iako su Misimović, Zahirović i Pjanić imali manjih problema.

Vjerojatni sastavi:

Francuska: Lloris, Reveilliere, Kaboul, Rami, Evra, Diarra, M'Vila, Remy, Nasri, Malouda, Gomis

BiH: Hasagić, Mujdža, Spahić, Papac, Lulić, Pjanić, Rahimić, Medunjanin, Misimović, Džeko, Ibišević

BetPlace.net preporučuje:

Francuzi sad već imaju niz od 14 utakmica bez poraza. Iako u svom sastavu BiH ima nekoliko kapitalaca, to ne čini momčad. Francuska je izbalansirana, ima svjetski kvalitetne igrače u svim linijama, složiti ćete se da zadnja linija Mujdža, Papac, Spahić i Lulić ne zvuči uvjerljivo. BiH je, kad god je igrala protiv neke bolje reprezentacije pokazivala brojne slabosti. Pobjede protiv Albanije, Luksemburga i Bjelorusije nisu pravo mjerilo vrijednosti. Sušić vjerojatno neće srljati, iako najavljuje ofenzivnu BiH. Ukoliko uistinu to napravi, očekujemo uvjerljivu pobjedu Francuza, oni imaju igrače za kazniti svaki avanturizam.

Pročitajte više