Bilić na Kantridi kreće s Vukojevićem i Pokrivačem

Tekst: Dea Redžić
Foto: Cropix

IZBORNIK se prisjetio momenta iz Makedonije, gdje smo u kaljuži izgubili jedinu utakmicu u kvalifikacijama za Euro.

"Na poluvremenu smo saznali da smo se plasirali i izgubili smo 2:0. Umjesto da nakon utakmice budemo sretni zbog osiguranog EP-a, bili smo utučeni i nesretni zbog poraza. Ljudi, pa danas nitko ne voli gubiti. Pogotovo Capello. Nisam sumnjao da će u Ukrajinu povesti ono najbolje što ima. Englezi imaju pobjednički mentalitet, kao i Capello. Iako, ukoliko Ukrajinci budu imali neki ludi dan, mogu pobijediti jer imaju kvalitet. Ako to zaista učine, svaka im čast" razmišlja izbornik uoči samog finiša bitke za Južnu Afriku.

Englezi su svoju bitku već odavno dobili, ali o njima ovisi naš put. Izbornik će sutra na Kantridi (17.30) protiv Katara isprobati svoje varijante za Astanu. O Englezima će razmišljati u subotu, u osami svoje hotelske sobe.

Podnio je Bilić izvješće o ozlijeđenim igračima, te potvrdio da Vejića i Eduarda oslobađa treninga.

"Vejić osjeća aduktor i ako se stanje ne popravi u sljedeća dva dana niti on neće moći. Joe Šimunić je puno bolje, trčao je još jučer na traci, mislim da bi ga mogli priključiti stopostotnom treningu dan nakon utakmice, što bi ostavilo vremena da konkurira za Kazahstan. A to je jako bitno za nas."

"Nisu Brazil, ali neću reći sastav"

"Atmosfera u momčadi je dobra. Svjesni smo da imamo veliku priliku u srijedu, ako Englezi naprave ono što cijeli svijet od njih očekuje. Bez obzira na taj rezultat koji nas apsolutno determinira, za Kazahstan se pripremamo kao da nema Engleza."

"Katar shvaćamo ozbiljno, treba nam dobar rezultat da podignemo samopouzdanje. To je naša generalna proba, a ne neki jači trening. Zato pozivam Riječane da dođu u što većem broju."

Udarni sastav za Kantridu se, dakako, nazire; Runje, Ćorluka, Kovač, Križanac, Pranjić, Srna, Vukojević, Pokrivač, Kranjčar, Olić, Klasnić.

"Sastav neću reći. Nije da igramo protiv Brazila pa da ga krijem, ali niti sam još nisam odlučio. Imamo dvije varijante koje su po našem sudu dovoljno ofenzivne. Čak i za ovu koja na papiru izgleda opreznija, smatramo da bi nam mogla donijeti veću ofenzivu preko bokova. Obje ćemo sutra koristiti. Popodnevni trening bit će zatvoren jer ćemo upravo na tome raditi."

Druga, zatvorenija varijanta o kojoj izbornik govori jest igra s dva defenzivna vezna, Vukojevićem i Pokrivačem. S njima bi u sredini trebali biti Srna i Kranjčar, a ispred Olić i Klasnić. No, spominje se i Ćorluka na lijevom beku umjesto Pranjića, koji bi mogao u vezu. Ili na klupu, jer će se tražiti mjesto za Marija Mandžukića.

"Tu kombinaciju smo vježbali, o njoj smo i dosta razgovarali. Drugačije je u reprezentaciji, nego u klubu, varijante možemo uvježbavati samo između utakmica."

U Rijeci će se iskristalizirati sastav za Kazahstan, koji Bilić ne smatra laganim protivnikom.

"Negdje sam pročitao da bismo utakmicu trebali riješiti u prvih 20 minuta, ali nije to baš tako jednostavno. Oni su ozbiljna reprezentacija, vodili su protiv Bjelorusa na poluvremenu, protiv Engleza su držali nulu do 35. minute, a onda im je poništen zgoditak. Ne, oni nisu San Marino..."

Pročitajte više