Bilić: U Sarajevu će biti sve samo ne prijateljska utakmica

SLAVEN BILIĆ  je objavio popis igrača za prijateljsku utakmici protiv reprezentacije BiH u Sarajevu 22. kolovoza, na kojem nema većih iznenađenja, ali ni Mikija Rapajića i Nike Kranjčara.

Popis igrača za prijateljsku utakmicu sa Bosnom i Hercegovinom:

Vratari: Stipe Pletikosa (Spartak Moskva), Vedran Runje (Lens),

Obrana: Vedran Ćorluka (Man City), Dario Šimić (Milan), Robert Kovač (Borussia Dortmund), Josip Šimunić (Hertha), Dario Knežević (Livorno), Hrvoje Vejić (Tomsk), Dino Drpić (Dinamo)

Vezni: Niko Kovač (Salzburg), Darijo Srna (Šahtjar), Luka Modrić (Dinamo), Jerko Leko (Monaco), Jurica Vranješ (Werder), Marko Babić (Betis), Danijel Pranjić (Heerenveen), Ivan Rakitić (Schalke 04)

Napadači: Mladen Petrić (Borussia Dortmund), Eduardo da Silva (Arsenal), Boško Balaban (Dinamo) i Igor Budan (Parma).

Predpoziv je dobio Mario Galinović, vratar Panathinaikosa.

Za utakmicu protiv BiH nisu pozvani Niko Kranjčar, koji će zbog ozljede zgloba biti van terena sljedeća tri tjedna, a izbornik je za ozljedu saznao tek jučer, kao ni Miki Rapaić, koji je u izbornikovim planovima, ali u reprezentaciju neće biti pozvan dok ne pronađe angažman. "Razgovarao sam s njim i na Rapaića ozbiljno računam, on je naša snaga, ali dok ne nađe klub nema ga na spisku", rekao je Bilić.

"Na spisku nema iznenađenja, nema ga smisla širiti,a i u ovako kratkom vremenu se nitko nije uspio nametnuti", kratko je izbornik komentirao popis igrača  za utakmicu na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Ovaj put bez nagradnih poziva za mlade

Jedino iznenađenje predstavlja Bilićevo odstupanje od prakse koju je sam uveo na proljeće, kada je pozivanjem Rukavine i Mandžukića najavio kako je time postavio pravilo pozivanja mladih i u reprezentaciji neisprobanih igrača, pogotovo pred prijateljske utakmice, kako bi udahnuli atmosferu i glamur reprezentativnih okupljanja.

"To će biti sve samo ne prijateljska utakmice. Ne možemo je uspoređivati sa utakmicom protiv Norveške, jer ovo nam je generalka za kvalifikacijske utakmice protiv  Estonije i Andore i iznimno je bitna"

Jasno je kako Bilić maksimalno uvažava protivnika i da njegove riječi respekta prema suparniku kojem će se suprotstaviti za dva tjedna, nisu tek fraza, jer BiH odlično stoji u teškoj kvalifikacijskoj skupini; ima isti broj bodova kao Turska i Norveška, s kojima će se boriti za odlazak na kontinentalnu smotru, dok je Grčka već odmakla:

"Igramo sa protivnikom koji ima zapažene rezultate u iznimno teškoj kvalifikacijskoj skupini za EURO 2008 (pobjede nad Turskom i Norveškom) , a naročito na njihovom vrućem terenu u Sarajevu. Tom susretu posebnu draž daje to što smo susjedi, a za reprezentaciju BiH igra nekoliko igrača hrvatske nacionalnosti koji su se prije odabira te reprezenatacije nadali pozivu Hrvatske, pa će sigurno imati motiv više"

Ljeto posvećeno analizi dosad učinjenog

Pred nedjeljno okupljanje Bilić je upozorio kako njemu i suradnicima proteklo ljeto nije bilo samo u znaku odmora: "Napravili smo rekapitulaciju cijele sezone i analizirali dosadašnje utakmice. Bez okolišanja možemo reći kako je protekla godina bila iznimno dobra i na osnovu postignutih rezultata ćemo crpiti samopouzdanje".

Ipak, ne postoji strah od spavanja na lovorikama: "Imamo prostora biti bolji u svakom segmentu igre i ponašanja na terenu. Naravno da smo analizirali i vidjeli i stvari koje nisu bile dobre i koje ćemo promijeniti", poručio je Bilić.

"Dosta igrača je tijekom ljeta promijenilo klubove i prelaskom u nove sredine napravilo kvalitativni iskorak, ali trebaju zadržati kontinuitet i u novim klubovima, gdje su , sudeći po onome što sam vidio i čuo, s njima oduševljeni u svakom pogledu", izvijestio je Bilić o posjeti novim sredinama naših reprezentativaca, prije svega u Njemačkoj (Robertu Kovaču i Mladenu Petriću u dortmundskoj Borussiji i Ivanu Rakitiću u Schalkeu).

Bilić će u subotu, dan prije reprezentativnog okupljanja skoknuti na ruhrski derbi Borussije i Schalkea kako bi na djelu vidio naše bundesligaše.

Očekuju se pozitivna rješenje u slučajevima Rakitića i Drage Gabrića

Zorislav Srebrić je objavio kako je postupak rješavanja statusa Ivana Rakitića u Fifi u tijeku i kako bi status igrača koji je prošao sve mlade kategorije švicarske reprezentacije trebao biti riješen na zadovoljstvo HNS-a: "Kod promjene nogometnog državljanstva postoji procedura propisana pravilnikom međunarodne nogometne organizacije tako da mi čekamo službeni dokument koji potvrđuje da Rakitić može igrati za Hrvatsku u Sarajevu, ali nema bojazni jer ako potvrda o stjecanju njegovog prava nastupa za Hrvatsku stigne i dan prije utakmice u Sarajevu, on će igrati"

U misiju odobroljavanja disciplinske komisije Uefe zbog zavrzlame nastale sa registracijom Drage Gabrića za europske kupove, u Švicarsku sutra odlazi poslanstvo sastavljeno od dva najslatkorječivija nogometna dužnosnika: Zorko Srebrić i Fredi Fiorentini: "Putujemo u Nyon gdje ćemo dokazati kako se u Gabrićevom slučaju radilo o administrativnom propustu.

Zvonko Alač

Foto: Iva Lulić

Pročitajte više