Bilić: Ušli smo u susret previše napaljeni

"ČESTITAM igračima, ovo je njihova pobjeda. Svladali smo izuzetno kvalitetnog protivnika. Ostvarilo se upravo ono na što smo upozoravali, da Makedonci ne pucaju iz prazne puške," govorio je nakon utakmice Slaven Bilić.

"Presudila je naša kvaliteta. Publika je bila izvanredna kao i mediji koji su 15 dana s pravom najavljivali veliku utakmicu. Čuo sam kako su neki na televiziji prokomentirali da smo trebali primiti gol kako bi se trgli, no ne slažem se s tim. Ušli smo u susret previše napaljeni, htjeli smo zabiti gol iz dva dodavanja i u dvije sekunde. Tu smo potrošili mnogo snage. Nismo bili kompatibilni. Makedonici su nam doslovno dali gol iz ničega. Sve do isključenja Sedloskog igrali su s tri špice, među kojima se posebno isticao Pandev. Znao je zadržati loptu dok se ne priključe ostali napadači.", priznao je Bilić da su Makedonci bili prilično opasan protivnik.

"Na poluvremenu rekao sam svojim igračima da moraju igrati s više strpljenja, 'sporije'. Vjerovao sam da možemo probiti makedonski zid sitnim pasovima lucidnih igrača poput Kranjčara i Modrića. Očekivao sam da ćemo stvarati prilike u nastavku, ali moram priznati da sam sve do isključenja Sedloskog strahovao, pogotovo od kontri i polukontri Makedonaca. Utakmicu nismo dobili toliko na karakter, koliko na kvalitetu. Permanentno smo napadali i stvarali prilike.", ističe izbornik.

"Po onome što smo vidjeli, Srna je možda trebao igrati od početka, ali svi su oni moji prvotimci. Htjeli smo što lakše doći do njihovog šesnaesterca, gdje sam Rapaića i Kranjčara vidio kao veće prijetnje. Nisam očekivao da će centaršutevi biti od koristi. Darijo međutim, ima moć da uđe s klupe i promjeni tijek utakmice, da nas digne na veći nivo, što Kranjčar i Rapaić ne mogu na taj način. Čim je Srna ušao Kranjčar i Modrić pridodali su se napadu, a osobno smatram da je Balaban odigrao izvanrednu utakmicu," govori Bilić

Bilić je prokomentirao i mogućnost uvođenje trećeg napadača kad je trebalo loviti razliku u drugom poluvremenu, ali je od toga odustao jer nije želio izvaditi Kranjčara iz igre. "Htjeli smo ubaciti Budana umjesto Kranjčara kako bi Darijo i Eduardo bili opasniji, a dolaskom Babića stvarali smo nelagodnosti na boku. Na kraju sam se ipak odlučio za zamjenu napadača za napadača, ponajprije jer bih u suprotnom morao izvaditi Kranjčara koji je u drugom poluvremenu bio naš ponajbolji igrač. Vjerujem da će utakmica u Skopju biti puno lakša za nas. No, pokazalo se da neke stvari moramo popraviti u našoj igri".

Slaven Bilić je prokomentirao i kritike Slovenca na klupi Makedonije Srećka Kataneca koji se nakon susreta nije mogao pomiriti s uvredama koje je njegovim igračima, kako tvrdi, uputio Robert Prosinečki. "Dogodila se ta situacija. Ja se ispričavam uime cijelog stručnog stožera ako smo ih uvrijedili, ali nismo bili ništa manje impulzivni od njih u prvom poluvremenu. Radilo se o povišenim tenzijama, nije bilo ništa osobno. Makedonci se ne bi smjeli ljutiti. Uostalom, u prvom poluvremenu cijelo vrijeme skakali su na suca. Što se Prosinečkog tiče, on je jedan od najdivnijih ljudi koji hodaju zemljom i odgovorno tvrdim da nije bilo nikakve zle namjere."

Osim zbog novih bodova izbornik može biti zadovoljan i rezultatom iz Tel Aviva gdje je McClarenova Engleska doživjela novi udarac. "Naravno da mi je drago što su remizirali. Za nas je to veliki plus, ali do kraja kvalifikacija bit će još svega. Mi ćemo se koncentrirati na naše utakmice. Ispred nas je dva mjeseca mira, a nakon toga nas čekaju nove krucijalne utakmice", zaključuje Bilić.

D.R.
Foto: A.H.

Pročitajte više