MARK VIDUKA

Bio je junak Dinama i Tuđmanov miljenik, a sad radi u kafiću

Foto: Getty Images/Michael Cain/Twitter

ESPN je objavio priču o legendarnom Australcu Marku Viduki, nekadašnjem igraču zagrebačke Croatije, današnjeg GNK Dinama.

Bivši napadač, danas 44-godišnjak, radi u jednom od zagrebačkih kafića čiji je vlasnik i s njim je napravljen intervju uoči pandemije koronavirusa koja je pozatvarala, između ostalog, i ugostiteljske objekte.

Tako i onaj u kojem radi slavni Big Dukes.

"Lijepo je raditi nešto drugačije. Ako kava bude loša, baciš je. Kako god, nastojim praviti što je moguće bolju kavu i mislim da sam postao dovoljno dobar", rekao je pa nastavio:

"Nije isti pritisak kao kada sam bio igrač. Ljudima je samo bitno da popiju kavu. Uvijek sam bio u centru pozornosti, sada mi je jedini pritisak napraviti dobru kavu za gosta."

"Tuđman me nagovarao da igram za Hrvatsku"

Pokojni predsjednik Franjo Tuđman ga je obožavao.

"On me pokušavao nagovoriti da igram za Hrvatsku. Kako predsjedniku možete reći ne? Morao sam ga pristojno odbiti rekavši mu: 'Dobro mi je tu gdje sam sad.'

Nikad nije skrivao svoju pripadnost Australiji unatoč hrvatskim korijenima.

"Možda mi je palo na pamet igrati za Hrvatsku... Ali kad sam prvi put došao u Hrvatsku, shvatio sam da u tom smislu ne pripadam njihovoj nogometnoj obitelji. Pripadao sam Australiji. Odrastao sam tamo u nogometnoj obitelji."

Viduka se prisjetio kako je bilo živjeti u Hrvatskoj neposredno nakon Domovinskog rata.

"MIG-ovi su letjeli iznad stadiona. Sjećam se da smo jednog dana šetali jednom od glavnih ulica. Oglasila se sirena zbog zračnog napada i svi su u trenu nestali i sakrili se. To je bilo zastrašujuće."

Objasnio je što ga je smetalo dok je igrao u Croatiji.

"Postalo mi je opterećenje. Hrvati su ekstremni ljudi. Imaju ekstremne uspone i padove, dok se u Australiji ne uzbuđuju previše zbog jedne stvari. Ovdje je drugačije. Teško mi je bilo ostati, bio sam sretan na kraju dana što sam otišao."

"Nemam društvene mreže"

Viduka izbjegava davati intervjue, nema ni društvene mreže.

"Nisam tip osobe koja mora stalno biti u novinama, neugodno mi je kada dajem intervju. Ne moram ni visiti na Instagramu, nemam profile na društvenim mrežama", objasnio je.

Korpulentni centarfor karijeru je započeo u Australiji igrajući za Croatiju iz Melbournea gdje je dobio nadimak Big Dukes zbog svoje fizičke moći. U Hrvatsku je došao 1995. gdje je tri godine igrao za tadašnju zagrebačku Croatiju.

Viduku se često prestrogo i nepravedno kritiziralo, no svoju kvalitetu je dokazao na Otoku.

U prosincu 1998. prešao je u Celtic za 3,5 milijuna funti u kojem je ostao do 2000. godine. Potom odlazi u slavni Leeds United gdje igra do 2004., da bi od 2004. do 2007. bio igrač Middlesbrougha.

Karijeru je zaključio u Newcastle Unitedu 2009, a za reprezentaciju Australije odigrao je 53 utakmice i zabio 11 golova. S Australijom je 2006. izbacio Hrvatsku u skupini Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i to kao kapetan momčadi Guusa Hiddinka.

Pročitajte više