Bio je uz Hrvatsku osam godina. Zna kakve greške Dalić sada ne smije napraviti

Foto: Getty Images/Guliver Image, Pixsell

KATASTROFALAN poraz Hrvatske od Španjolske od čak 6:0 u 1. kolu Lige nacija snažno je odjeknuo u svijetu koji se ne može načuditi kako je Dalićeva momčad nakon briljantnog Svjetskog prvenstva doživjela takav debakl.

"Hrvatska je sad momčad s velikom reputacijom koju je sasvim zasluženo stekla u Rusiji i jako teško će biti ostati na vrhu. Ovo je težak i bolan poraz. Možda će zvučati deplasirano, ali uopće nije tako izgledalo nakon prvih dvadeset minuta. Problem je što se ne igra samo 20 minuta i što momčadima poput Španjolske treba deset minuta da te potpuno razbiju, i to se nama dogodilo. Osobno me začudio takav raspad", kaže za Index Nikola Jurčević.

Hrvatska je dobro otvorila utakmicu s dvije velike prilike, no nakon što je Saul Niguez zabio prvi, a Asensio još dva gola u razmaku od samo tri minute, Hrvatska je nestala s terena. 

"Psihološki smo u tom trenutku apsolutno pali, i to nije dobro. To su oni trenuci u kojima sve ode u krivom smjeru, noge postanu strašno teške i, realno, samo čekaš da utakmica završi. Bilo je neke želje na početku utakmice, ali racionalno je teško objasniti što se dogodilo. Dobra je ovo pouka kako se u 'normalnim' utakmicama može stradati od velikih ekipa. Koliko god šok bio golem, ne treba sad raditi prevelike drame, no isto tako ne treba bježati od činjenice da ovo nije bilo dobro i da će se morati drukčije pristupiti sljedećim susretima", kaže Jurčević koji je bio član Bilićevog stručnog stožera dok je bio izbornik mlade i seniorske reprezentacije od 2004. do 2012. godine.

I Bilićeva momčad u čijem je stožeru bio imala je problema nakon velikog natjecanja

Baš kao i danas, i Bilićeva momčad je nakon odlične igre na EP-u zapala u krizu. Nakon pobjede protiv Kazahstana u 1. kolu kvalifikacija za SP 2010., Hrvatska je doživjela debakl u Maksimiru protiv Engleza (1:4), a porazom na Wembleyju 5:1 pred kraj kvalifikacija šanse za prolazak svela je na teoriju koja na kraju priče nije zaživjela.

"Ma, dobro, rano je iznositi bilo kakve drastične zaključke nakon samo jedne utakmice. Lako je moguće da se već nakon sljedeće utakmice priča okrene ako Hrvatska dobro odigra. No činjenica je da mi nismo navikli na tako dobre rezultate kao što je bio onaj u Rusiji i da se možda malo teže snalazimo u toj novoj ulozi. Moramo što prije arhivirati Svjetsko prvenstvo jer to je jedna sasvim druga priča. Na velikim natjecanjima igraš u transu, u euforiji i često iz sebe izvlačiš i više nego što možeš. Igrači tada imaju potpuno drukčiji mentalni sklop koji je teško održavati na svim utakmicama", kaže Jurčević.

Izbornik Zlatko Dalić je dao priliku novim igračima koji bi danas-sutra trebali biti nositelji igre reprezentacije. Ozljedom Šime Vrsaljka na desni bok je silom prilika morao Marko Rog, kojeg je Gaya uništavao.

"Ne smijemo ih sahraniti nakon jedne loše utakmice. Ne, nisu bili dobri, ali treba reći da na nivou nisu bili ni oni glavni igrači koji bi novima trebali pomagati i činiti ih boljima. Kažem, prerano je za neke prevelike zaključke, moramo im dati malo vremena", smatra Jurčević koji je Hrvatsku usporedio sa sličnim slučajevima iz povijesti:

"Treba biti realan i sjetiti se nekih drugih reprezentacija koje su napravile fantastičan rezultat pa su kasnije imale problema. Švedska u Americi 1994. godine pa Južna Koreja, Grčka... Riječ je o, uvjetno rečeno, malim nogometnim zemljama koje rijetko ostvaruju takve rezultate i nikada u kontinuitetu. To je rezervirano za Brazil, Njemačku, Francusku i ostale koji si dozvole poneki kiks, ali znaju da će se prije ili poslije ponovno vratiti na vrh. Svi još pomalo živimo na Svjetskom prvenstvu, ali koliko god je to teško, moramo te fantastične trenutke pretvoriti u uspomene. Ne možemo više igrati bez pravog garda i motivacije jer se tako nećemo moći održati na vrhu", smatra Jura.

Treba paziti na devalvaciju rezultata

Mišljenja oko Lige nacija i dalje su podijeljena. No najjače reprezentacije igrale su s najjačim sastavima, stadioni su bili puni i bilo je stvarno dobrih utakmica već u 1. kolu.

"U početku sam bio pomalo skeptičan, ali ta priča ima smisla jer najjači igraju s najjačima. Vidjet ćemo kako će to izgledati kad netko nešto osvoji ili na račun Lige nacija završi na Europskom prvenstvu. Za Hrvatsku je sigurno dobro da igra sa Španjolskom, Engleskom ili Njemačkom. No treba biti oprezan s toliko natjecanja da ne dođe do devalvacije rezultata kao što je slučaj u nekim drugim sportovima", zaključio je Jurčević.

Pročitajte više