Bišćan u jednoj rečenici objasnio kako planira Rijeku vratiti u vrh HNL-a

Foto: Index

NOGOMETAŠI Rijeke vraćaju se obavezama u domaćem prvenstvu nakon dvotjedne pauze zbog nastupa hrvatske nogometne reprezentacije. Novi trener Bijelih, Igor Bišćan, svoju trenersku premijeru imat će na gostovanju kod Intera iz Zaprešića.

"Nadam se i vjerujem da ćemo biti dovoljno odvažni i odlučni da prekinemo negativan niz. Svjesni smo situacije i vjerujem da nam utakmica može poslužiti da se dignemo. U vremenu kojeg sam proveo s momčadi uvjerio sam se da je kvaliteta prisutna. Trebaju se posložiti neke stvari i vratiti samopouzdanje i vjerujem da je ovo idealna utakmica", rekao je Bišćan uoči svog prvog ispita na klupi Rijeke.

Za vrijeme reprezentativne pauze, Riječani su odradili mini pripreme u Umagu gdje je Bišćan imao prigodu bolje upoznati momčad.

"Iskoristili smo vrijeme da se bolje upoznamo i pripremimo što nas čeka u prvenstvu. Svjesni smo da za izaći iz ove situacije nije dovoljno imati kvalitetu. Moraš se vratiti u osnove, a to su odgovornost i disciplina, te naporan i težak rad, kako na treningu tako i utakmici", dodao je Bišćan.

"Pohvalio bi igrače za visoku razinu motiviranosti"

Crni niz od pet utakmica bez pobjede i naprasna ostavka Matjaža Keka sigurno su ostavili utjecaja na momčad, koju je Igor Bišćan sigurno morao zateći u psihički vrlo lošem stanju.

"Utakmice su najbolji pokazatelj u kakvom je stanju momčad. Većina stvari na treningu je izgledala jako dobro, razina motiviranosti je izuzetna i pohvalio bih momčad ovom prilikom. Dobra vijest je i da nemamo nijednog igrača kojeg muče ozljede, odnosno svi su zdravi i konkuriraju za momčad. Naravno, nisu svi u pravoj formi jer su bili ili ozlijeđeni, ili duži niz vremena bez pravog trenažnog procesa."

Bišćan je priznao da neće biti lako izvući se iz krize u koju je Rijeka upala te da će taj proces biti vrlo bolan i težak.

"Svjesni smo da za izaći iz ovakve situacije nije dovoljno samo imati kvalitetu, već se vratiti nekim osnovama, a to su - odgovornost, disciplina i naporan i težak rad, kako na treningu, tako i na utakmicama. Vjerujem da ovi dečki to sve mogu ispuniti i vjerujem da ćemo od sutra već krenuti uzlaznom putanjom."

Jeste li tijekom mini priprema kroz razgovore i druženje s igračima detektirali razloge krize?

"Njima je jako nezgodno upirati prstom i pronalaziti konkretne razloge. Iza njih je jedan iznimno težak period u kojem su bili jako povezani s trenerom i zbog toga im je na neki način nezgodno uopće i pričati o razlozima. Igrači su preuzeli odgovornost na sebe što je jako dobro, ali što je bilo, bilo je i nećemo se vraćati nazad."

"Sigurnost, samopouzdanje i vjera u sebe su poljuljani, što je razumljivo, ali to nisam primijetio na treninzima, već naprotiv - primijetio sam jednu odlučnost za popravak cijele situacije i uvjeren sam u to da smo na dobrom putu. Bez obzira što se dogodi sutra, mi ćemo nastaviti s radom i rezultati će prije ili kasnije doći."

"Htio bi promijeniti određene navike koje igrači imaju od bivšeg trenera"

Što ćete tražiti od momčadi sutra u Zaprešiću?

"Tražit ću da smo u fazi obrane maksimalno odgovorni i ozbiljni, a da smo u fazi napada dovoljno odvažni, hrabri i odlučni te da pokažemo kvalitetu koju sam već spomenuo."

Velika su očekivanja i od najboljeg napadača Rijeke, Hebera, o kojem se naveliko piše ovih dana u kontekstu transfera u Dinamo.

"Istina, imamo mali problem i to je da ekipa postiže malo golova. Ali, mislim da će se te stvari promijeniti kada se vrati samopouzdanje. Proradit će osim Hebera i drugi, ali prije svega mislim da je najbitnije da se mi popravimo po pitanju kompaktnosti. Htio bih i da se promijene određene navike koje igrači imaju u igri od prije."

Bišćan se dotaknuo i početnih 11 koji bi mogli započeti utakmicu protiv Intera u Zaprešiću.

"Gotovo pa imam kristalnu sliku o tome tko će započeti, dvojim još oko jedne ili dvije pozicije. Nemoguće je pogoditi savršenih 10, 11 odluka i to sam igračima već rekao.

Bišćan je upitan je li razočaran time što ga Armada ne prihvaća za trenera i što je najavila bojkot u narednim utakmicama Rijeke.

"Žao mi je što je situacija takva kakva je i dodao bi još ono što sam prije govorio da mi je žao što sam baš ja razlog da je došlo do određenih nesuglasica na relaciji klub - navijači. Ali, što je tu je, nazad više ne možemo, a ja ću se maksimalno koncentrirati na rad s ovim dečkima. Samo na taj način možemo doprinijeti tome da ubrzo počnemo ostvarivati bolje rezultate, čemu se iskreno nadam. Hoće li se nešto promijeniti po pitanju tog odnosa, ja zaista ne mogu predvidjeti."

Utakmicu protiv Intera najavio je i kapetan momčadi Simon Sluga, koji je obećao da će igrači dati sve od sebe da klub vrate na pobjedničke staze.

"Idemo u goste Interu koji se diže kroz utakmice i koji je vrijedan respekta. Mi smo u težem razdoblju, ali idemo po pobjedu jer moramo vratiti igru i samopouzdanje, da sve krene u drugom smjeru. Vjerujem da ćemo i to napraviti", kazao je prvi vratar Rijeke.

Pročitajte više