INTERVJU: IGOR PAMIĆ

"Bjelica je rekao jednu ključnu rečenicu prije utakmice. Zato je Dinamo savršen"

Foto: EPA-EFE/Index montaža

SVI ćemo se odmah složiti s dvije činjenice.

Prva, Dinamovo razbijanje Atalante s 4:0 školski je primjer kako treba djelovati momčad koja ide na pobjedu u Ligi prvaka, i druga, Nenad Bjelica najvažniji je faktor goropadnog hrvatskog prvaka koji može pregaziti treću momčad Serie A.

Jasno da se u takvoj situaciji komplimenti ne štede, a to nije pokušao ni Igor Pamić, koji je za Index analizirao novu veliku europsku predstavu Modrih.

"Postoji samo jedna riječ - veličanstveno. Ne mislim tu samo na utakmicu, mislim i na dekor, na sveukupni dojam. To je jedan od najljepših događaja u povijesti Dinama."

Bjelica je iznenadio sustavom za Atalantu pa je Dinamo iz standardnih 4-3-3 skočio u 3-5-2, formaciju koju nikad nije igrao na ovakvom nivou i na kojoj je klub iz Bergama izgradio unikatan, napadački stil nogometa u Serie A.

"Bjelica je zazivao Atalantu. Zamislite onda njegove igrače nakon toga"

Pamić smatra da je Bjelica reagirao logično i da je apsolutno podržavao promjenu formacije uoči Talijana.

"Bjelica je pokazao da je taktičan i da je ponizan. Pa igrali su protiv treće momčadi talijanske lige, moraš se prilagoditi da doneseš balans. Njegova momčad ga je uvjerila da ga može pratiti i on je shvatio da igrači mogu odraditi ono što traži. Ispalo je perfektno. Ranije sam izjavio da će Dinamo pobijediti Atalantu jer je talijanski nogomet spor. To im je najlakši protivnik u grupi."

Dinamov trener je uoči ždrijeba skupina Lige prvaka izjavio da želi neku talijansku ili španjolsku momčad, ali da to ne budu Real Madrid ili Juventus.

Ciljao je baš na Atalantu i želja mu se ispunila.

Iz tog razloga, podcrtava Pamić, Bjelica je imao olakšan posao. Konkretno, sam si je znalački olakšao.

"Prije su tu bili treneri koji su govorili koliko koji protivnik košta i tako stvarali teret igračima. Nakon ždrijeba Bjelica je rekao da on ne ide samo igrati nego da ide u svaku utakmicu pobijediti. To je strahovito bitno za pripremu igrača. Treba imati i sreće. On je zazivao Atalantu i kad ih je izvukao, zamislite onda njegove igrače koliko ih je lakše pripremiti. Taktički je naravno sve najbitnije, ali ta energija prije utakmice, sam nastup... Pa Benfica je sigurno bolja od Atalante, a Dinamo se s njima nosio. On je uvjerio te dečke da to mogu. Dinamo je bio goropadan, Dinamo se nametnuo. Savršenstvo."

"Ademi je bio sve na terenu, a Šahtar je favorit protiv Dinama"

U maestralnoj taktičkoj izvedbi Dinamo nije imao loše raspoloženog pojedinca. Svi su bili na europskom nivou, no Pamić zna odakle dolazi snaga Bjeličinog sastava.

"Ono što je meni fantastično je obrana. Cijela momčad je igrala odličnu fazu obrane, ali uža obrana je bila na nivou. Nisu dozvolili taj luksuz da momčad padne pod pritisak Talijana. Olmo je bio faktor preokreta na početku, a kad bih morao spominjati najboljeg na terenu, to je Arijan Ademi.

"Ne znam kako tko gleda nogomet, ali on je jučer bio organizator, asistent, razbijač i davao je ritam momčadi. On mi je bio daleko najupečatljiviji."

Euforija je prisutna, a nitko je i ne želi stišavati jer Atalanta se ne događa često u hrvatskom nogometu, pogotovo ne u Ligi prvaka.

Bjelica, zna se, cilja na najmanje treće mjesto u skupini koje vodi u Europa ligu, no potajno se nada osmini finala Lige prvaka.

"Moje mišljenje je da je Šahtar favorit protiv Dinama. Oni su u odnosu na Dinamo naučeni igrati Ligu prvaka i bit će daleko opasniji protivnik od Atalante. Ova prva utakmica bila je za Dinamo ključna oko prolaska. Ne mislim tu na treće mjesto i ulazak u Europa ligu, nego govorim o osmini finala Lige prvaka. Da, mislim da je Dinamo nakon ovakve goropadne prezentacije kandidat za osminu finala Lige prvaka", smatra Paminjo.

Kao bivšeg centarfora nije ga mogla zaobići goruća tema - Bruno Petković. Dinamov napadač ove sezone briljira i za Dinamo, i za Hrvatsku.

"Petković je fantazija, a Dinamo u Hrvatskoj superioran"

Oduševljava nevjerojatnim fizikalijama, duel igrom, ali i tehničkim vještinama.

"Petković je na nivou već duže vremena, ono što on radi je fenomenalno i fascinantno. Strahovito dobro radi u napadu i izvlači se. Ono što je vrlo bitno, ne boji se duela. On te lopte prima - nisu njegovi dueli samo skok, u duelu on kontrolira loptu dok ima igrača na leđima i ostavlja je suigračima. Fantazija je kako on igra konstantno dobro. Ali ova utakmica mu je bila posebno dobra."

Prošle sezone Bjeličin je Dinamo pobjeđivao u HNL-u igrajući uglavnom s rezervama.

Kod Modrih igraju svi, Bjeličina rotacija strahovit je adut za domaće frontove, no ove sezone konkurencija u Hrvatskoj dobro se pojačala, prije svih Hajduk koji puca na drugo mjesto. 

Pitali smo Pamića može li tko ugroziti Modre u Hrvatskoj.

"Oni su i prošle godine, bez obzira na Europa ligu koja je stepenicu iza Lige prvaka, dominirali. Imaju takve igrače, svaki igrač koji sjedi na klupi u Dinamu bi sigurno bio glavni igrač u svim HNL klubovima, čak i u Rijeci. Dinamo ima atmosferu, Bjelica to fantastično radi, svi su zadovoljni. Neki igraju Ligu prvaka, neki HNL, neki jedno i drugo... Dinamo je prejak, znaju što rade i bit će superiorni."

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više