"Bježali smo i mi Englezima pet bodova pa nismo bili sigurni za prvo mjesto u skupini"

NIJE bilo potrebe za uvođenjem Petrića kao drugog napadača protiv Ukrajinaca jer smo u završnicu dolazili s dovoljno igrača", uvjeren je izbornik.

U Čatežu, u stalnoj bazi reprezentacije otpočele su pripreme za susret s Andorom u srijedu u 20.15 na Maksimiru. Na presici izbornik Slaven Bilić govorio je i o Ukrajini, no nije se previše htio vraćati, na po njemu, svršenu priču o Ukrajincima.

Koliko je ne uvođenje Petrića onemogućilo osvajanje tri boda. Možda je Petrić mogao ući posljednjih pola sata umjesto neraspoloženih Srne i Rakitića?

Već sam to objasnio, nema potrebe se vraćati na to. Varijanta s Petrićem je dobra, nije nitko rekao da ne valja, dapače odlična je. Kao i svaki trener uvijek se treba odlučiti za jedno, mi smo se odlučili za ovu varijantu, pokazala se kao dobra i ispravna odluka. Rezultat je takav da smo mi s njim zadovoljni. Uvijek se nakon utakmica postavlja pitanje kako bi bilo kad bi bilo. U tom je trenutku stavljanje Petrića tražilo promjenu sistema, to bi inzistiralo i micanje Modrića. Mi smo dolazili s dovoljno igrača dolazili i stvarali šanse ne kompromitirajući blok koji smo imali. Druga je varijanta bila da Petrića mijenjamo Olićem, no on je rekao da može, nije padao s intenzitetom.

Englezi bježe pet bodova nakon tri kola. Je li razriješeno pitanje tko osvaja prvo mjesto, čini se da će Englezi teško to propustiti?

"Englezi bježe pet bodova, ali Englezi imaju još dosta teških utakmica. Bježali smo i mi Englezima nakon Tel Aviva pet bodova. Da smo igrali neriješeno u Tallinu, tko zna što bi bilo. Ima još puno teških utakmica. Englezi su sigurno u najboljoj poziciji, možda se u srijedu promijeni u našu korist, možda zadrže taj razmak. Prerano je za kalkulacije nakon samo tri utakmice."

Nakon osvrata na bod u Ukrajini okrenulo se na susret s Andorom u srijedu, koji bi trebao biti samo lakša zadaća za hrvatsku reprezentaciju. Ovi bodovi su tako ionako unaprijed upisani na naš konto.

"Mi njih shvaćamo ozbiljno u svakom slučaju. Zna se da prvih 20 minuta nisu Rusi uspjeli postići pogotke protiv njih. Englezi u Barceloni tek u drugom poluvremenu. Mi smo se isto u Andori mučili do prvog pogotka. To je utakmica koja će se igrati na pola terena, uz njihovo odugovlačenje, padanje, njihove sitne provokacije. Mi moramo biti razigrani, kombinatorni i agresivni. Njih ne treba upozoravati na ozbljnost, naši reprezentativci su angažirani na svakom treningu, tako će biti danas, tako će biti sutra. Oni će nam smanjiti prostor, sve će se događati na 20 do 30 metara od gola. Važna je pobjeda kao i bilo koja druga, a bitno nam je da do nje dođemo na jedan dobar način. Mi Andoru shvaćamo apsolutno ozbiljno, to nije floskula, ali smo duboko svijesni da je sve na nama."

"Srna ne igra protiv Andore zbog kartona, Niko Kovač nakon zamolbe za poštedom"

Izbornik Slaven Bilić je naglasio da će u susretu s Andorom biti promjena, no još uvijek nije obznanio u kojem će sastavu istrčati Hrvatska i u kakvoj formaciji. Stanje u momčadi je više- manje dobro.

"Srna ne može igrati zbog žutih kartona, Niko Kovač je zamolio ako ga se može osloboditi, a tako i onako nije bio predviđen za ovu utakmicu, otišao je danas poslije ručka. Pranjić ima sitnih problema, dobio je udarac u butni mišić, drugi su svi zdravi i spremni. Šimunić će biti u sastavu, nećemo čistiti kartone. Imamo poslijepodne trening, a u četiri sata sastanak na kojem ćemo govoriti o utakmici protiv Ukrajine i o predstojećoj protiv Andore. U Maksimiru se neće odrađivati trening, jučer smo bili na glavnom terenu gdje se igra utakmica."

"Niko Kovač će biti tu dok bude živ i zdrav"

Izbornik je komentirao i moguće promjene u taktici u odnosu na sastav protiv Ukrajine, jer na Andoru stvarno nema smisla ići sa dva defanzivna vezna: "Ima nekoliko varijanti za sastav. Možemo staviti neke igrače koji igraju svoju poziciju, ili ćemo miksati i staviti više napadača. Probali smo na trteninzima sve varijante. Za prekosutra imamo dvije tri opcije i svaka je dobra.

Izbornik se kratko osvrnuo na Niku Kovača, koji je prije govorio kako će igrati do kraja ove godine. Pošto nije u sastavu za Andoru, je li ovo bio njegov posljednji nastup za reprezentaciju?

"Nisam pričao s Nikom Kovačem o budućnosti, apsolutno nije za to vrijeme da sada pričamo o tome uoči utakmice s Andorom. Dok budu dobri u klubu, dok budu živi i zdravi bit će tu. To nam nije bitno, dok su god zdravi bit će tu, nije važno jer imaju 19 ili 38 godina."

M.Š.
Foto: Index

Pročitajte više