Blanka: Cijeli život čekam Kup kontinenata i sretna sam što sam dio ovog šušura



POVODOM sutrašnjeg atletskog natjecanja Kupa kontinenata koje se održava na splitskom Poljudu, u obližnjem hotelu Atrium održana je press konferencija na kojoj je sudjelovala sama krema svjetske atletike.

Uz domaćina, našu visašicu Blanku Vlašić svoje dojmove iznijeli su svjetski rekorder na 800 m, Kenijac David Rudisha, Amerikanac David Oliver, svjetski prvak na 110 m s preponama i Novozelandska bacačica kugle Valerie Adams, zlatna s prošlih Olimpijskih igara u Pekingu. Uz njih sudjelovali su i ambasadori natjecanja, legendarni Danac Wilson Kipketer i Australka Cathy Freeman.

Ergotić: Hvata me trema zbog odgovornosti

Uvodnu riječ imali su predsjednik IAAF-a Lamine Diack i direktor organizacijskog odbora, Siniša Ergotić.

"Organizirali smo ovo natjecanje kako bi za kraj sezone objedinili sve natjecatelje sa svih kontinenata. Naša ideja bila je stvoriti zanimljivo natjecanje koje će prije svega biti momčadsko, a ne individualno kakva su inače u atletici", rekao je Diack na početku, te nadodao:

"Čast nam je da se natjecanje održava baš u Hrvatskoj jer ste zemlja s velikom atletskom tradicijom. Ne mislim pritom samo na Blanku Vlašić, već kroz povijest atletike imali ste niz velikana. Nadam se da će Kup kontinenata imati budućnost i zahvaljujem se Splitu što je uložio veliki napor kako bi se ovo natjecanje u konačnici i održalo."

Riječ je preuzeo direktor organizacijskog odbora Siniša Ergotić.

"Moram priznati da me nakon uvodnih riječi polagano hvata trema jer počinjem shvaćati kolika je naša odgovornost. Dvije godine smo u ovom projektu i na najboljem smo putu na na kraju sve prođe u najboljem mogućem redu."

Ergotić se nada kako će Poljud biti dobro popunjen.

"Prodano je oko 17 tisuća karata po danu, a pošto smo zemlja koja sve radi u zadnji tren, nadam se na kraju brojci preko 20 tisuća. Još bi jednom pozvao sve u Splitu i Dalmaciji da dođu na Poljud i naprave atmosferu kako to samo Split zna."

David Rudisha najavio natjecanje bez obaranja rekorda

Poslije uvodnih riječi na scenu su stupili i atletičari. Ambasador natjecanja Wilson Kipketer nahvalio je afričkog predstavnika Davida Rudishu, te se osvrnuo na sutrašnje natjecanje:

"Znao sam da će Rudisha skinuti moj svjetski rekord jer kad sam ga gledao na utrkama vidio sam snagu i upornost koju sam nekada i ja imao. Što se tiče sutrašnjeg natjecanja, znam da je kraj sezone i da su noge teške, ali nadam se ostvarenju što boljih rezultata."

Samozatajni David Rudisha nakon svjetskih rekorda koje je ostvario ove sezone smatra kako ih na ovom natjecanju ipak neće biti:

"Sutra započinje natjecanje na kojem se vjerojatno neće obarati rekordi. Kraj je sezone i zaista je nemoguće očekivati velike stvari. No, kao i uvijek, ja ću dati sve od sebe i nastojati pobijediti, pa ako za to bude trebao svjetski rekord, ja sam spreman", kaže Rudisha koji se na kraju i našalio:

"Rekli su mi da mogu očekivati i veliku potporu s tribina jer moje prezime zvuči kao da sam iz Hrvatske, te da se mogu nadati skandiranju."

Blanka konačno dočekala veliko natjecanje na Poljudu

Na scenu je stupila i Blanka Vlašić koja je emotivno najavila svoj nastup, te kako je natjecanje pred domaćom publikom zaista puni optimizmom i motivacijom:

Cijeli život čekam na ovo natjecanje. Prije mnogo godina pitala sam svoga oca hoće li pred punim Poljudom ikada biti održano atletsko natjecanje. Tada je slegnuo ramenima, a danas mi se mnoge stvari kao i ta, ostvaruju.Sretna sam što sam dio cijelog ovog šušura. Najbitnije od svega da sam i dalje motivirana, pritom ne pričam o velikim natjecanjima već o svakodnevnoj motivaciji. Osjećam se kao na početku karijere i sad dolaze prave stvari, jer je ono najgore, počeci i probijanje su iza mene."

Američki sprinter David Oliver, nada se pobjedi u sutrašnjoj utrci, ali smatra kako je najbitnije da s natjecanja ode zdrav.

"I dalje ima puno toga za ostvariti, željan sam pobjeda, ne samo na velikim natjecanjima Sebi uvijek postavljam izazov, a on je svjetski rekord. Hoću li ga ostvariti sutra, teško je reći. Sutra želim pobijediti kao i uvijek, a najbitnije je da sezonu završim zdrav."

Cathy Freeman rezultatima atletičara pozvala navijače na tribine

Valerie Adams, novozelandska bacačica kugle, veseli se ovom natjecanju i uz želju za pobjedom ističe svoj pravi natjecateljski duh unatoč završetku sezone.

"Ova je godina bila poprilično duga i iscrpljujuća. No jako me veseli završetak sezone na ovom natjecanju i želim odnijeti pobjedu. Nadam se dobroj suradnji s Azijatkinjama i želim da zajedno izazovemo i pomrsimo račune konkurenciji iz Europe u Amerike."

"Nova generacija atletičara koje će se sutra i prekosutra predstaviti na Poljudu je zaista sjajna što govore i sami rezultati", zaključila je za kraj ambasadorica natjecanja, Australka Cathy Freeman koja je na taj način uputila najbolju pozivnicu svim navijačima.

Pročitajte više