Blanka svjetska prvakinja!

Iako se i sama nadala zlatu, nije to govorila na glas, kao svi ostali u Hrvatskoj koji su takav rezultat očekivali. Da je Blanka samouvjereno ušla u finale svjedoči i činjenica da je sve visine do 200 cm preskočila iz prve. Na 200 cm je malo zastala, prvi put je rušila, ali je drugi put preskočila tu visinu.

203 preskače iz prve, a zatim dolazi 205 cm. U igri su još ostale Čičerova i Di Martino, no niti jedna nije uspjela preskočiti 205 cm. Blanka je prva dva puta rušila ljestvicu. Ostao je još samo jedan pokušaj i uspjela je! Tim je skokom samo je potvrdila zlatnu medalju, koju bi zahvaljujući skoku preko 203 iz prvog pokušaja osvojila čak i da nije preskočila tu 205.

Njen otac je danas medijima poslao e-mail u kojemu, između ostaloga, kaže da se Blanka dobro osjeća, da je odradila mini trening nakon doručka, te da je spremna za finale.

Blanka je tijekom natjecanja zbog tragedije hrvatskih vatrogasaca nosila crni flor.

Blanka: U šoku sam, još ne shvaćam!

Blanka Vlašić priznala je nakon pobjede u skoku u vis kako još uvijek ne može vjerovati da je uspjela, osvojila svjetsko zlato.

"Osjećam olakšanje, toliko sam to željela. Još uvijek ne shvaćam da sam uspjela, u šoku sam. Vrlo sam umorna nakon svega. Bila sam favoritkinja i morala sam se nositi s ogromnim pritiskom. Ovo je svjetsko prvenstvo, ne možeš očekivati da ćeš preskočiti svaku visinu pri prvom pokušaju. Nije bilo lako pobijediti konkurenciju. Tek nakon preskočenih 2,03 i 2,05 počela sam se zabavljati. Prije mi nije padalo na pamet" - izjavila je Blanka dodavši: "Ples? Ne bih ga sad mogla ponoviti. Na svakom natjecanju, zapravo, imam drukčiji. Mislim da to daje pozitivnu energiju gledateljima na tribinama. Moraš malo začiniti nastup".

Pogledajte dodjelu medalja!

Tijek natjecanja

Blanka je bez problema iz prve preskočila visine 185, 190, 194 i 197 cm. Visinu od dva metra Blanka je preskočila iz drugog pokušaja, a 203 opet je preskočila iz prvog pokušaja.

Blanka Vlašić sigurno ima medalju, jer su samo tri skakačice ostale u igri - Blanka, Di Martino i Čičareva. Di Martino je na 205 prvi put rušila ljestvicu. Blanka je također iz prve srušila ljestvicu na 205. 26-godišnja Ana Čičerova također ruši ljestvicu iz prvog pokušaja na 205.

Blanka niti iz drugog pokušaja nije uspjela preskočiti 205. Di Martino također. Iz trećeg pokušaja Blanka je preskočila 205! Čičareva je rušila ljestvicu na 205 i Blanka je postala svjetska prvakinja.

Nakon toga Blanka je napala 210, visinu novog svjetskog rekorda. No, nije uspjela preskočiti tu visinu. Svjetska rekorderka i dalje je Kostadinova sa preskočenih 209 centimetara.

A.H./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više