Blanka Vlašić oborila rekord na Hanžeku, Grgić treća na 400m

NAJBOLJA hrvatska skakačica Blanka Vlašić preskočila je 201 cm iz drugog pokušaja te postavila rekord zagrebačkog atletskog mitinga i ujedno osvojila prvo mjesto.

Po prohladnom vremenu Blanka je sve visine do 2.01 preskočila iz prvog pokušaja, da bi visinu novog rekorda mitinga svladala iz drugog pokušaja, što joj je bilo dovoljno za trijumf ispred svjetske prvakinje Šveđanke Kajse Bergqvist, te europske viceprvakinje Bugake Veneline Veneve. Visinu novog rekorda mitinga preskočila je i Bergqvist, ali iz trećeg pokušaja, dok je Veneva uspjela preskočiti 1.98.

"Pobijedila sam po drugi put u Zagrebu, a opet mi je užasno žao trećeg pokušaja na 2.04, jer mislim da mi je pola stope nedostajalo da preskočim letvicu. Znate da nije moj stil skakati sve visine, ali to sam morala upravo zbog ove velike hladnoće, koja je i jedan od razloga što nisam otišla preko 2.04. A opet, 13. put sam ove godine išla preko dva metra, uvijek mi je gušt pobijediti Kajsu Bergqvist i Venelinu Venevu kao i skakati ovdje u Zagrebu. Ovo je moj miting i neopisivo mi je žao što ne mogu podijeliti autograme baš svima na stadionu", kazala je Blanka Vlašić koja odmah putuje na miting "Zlatne lige" u Berlinu koji je na rasporedu trećeg rujna.

Svjetska juniorska prvakinja na 400 metara Danijela Grgić osvojila je treće mjesto na Grand Prix mitingu Zagreb 2006. što se održava na stadionu Mladosti uz Savu. Danijela je ciljem prošla iza europske prvakinje Bugarke Vanje Stambolove i Amerikanke Deedee Trotter.

Grgić je trčala 51.80 sekundi, što je za sekundu sporije od njezina osobnog i hrvatskog rekorda istrčanog prije 20-ak dana na juniorskom SP u Pekingu.

"Prerano sam krenula i to me na kraju koštalo boljeg vremena, međutim zadovoljna sam trećom pozicijom u ovako jakoj konkurenciji. Povukla me Stambolova, ali i ozračje na ispunjenom mom stadionu, na kojem je na žalost večeras bilo prehladno", kazala je hrvatska atletičarka.

Stambolova je istrčala novi rekord mitinga (50.37) koji je za 30 stotinki bolji od rezultata Ruskinje Svetlane Pospelove iz 2000. godine.

Četiri nova rekorda mitinga

Od 17 disciplina na ovogodišnjem, najjačem dosad atletskom mitingu u Zagrebu, novi rekordi postavljeni su u četiri discipline, tri u ženskoj i jedan u muškoj konkurenciji.

Najprije je to uspjelo bacačici kladiva Ruskinji Tatjani Lisenko s rezultatom 76.54 metara, što je ujedno i najvredniji rezultat mitinga. Novi rekord mitinga postavila je i Bugarka Vanja Stambolova na 400 metara sa 50.37 sekundi, a u najneizvjesnijoj disciplini, ženskom skoku uvis su čak dvije dosadašnje rekorderke (2.00m), Blanka Vlašić i Kajsa Bergqvist, preskočile 2.01 metara, te tako postavile novi najbolji rezultat. Zbog manjeg broja pokušaja pobijedila je Vlašić, što je ujedno i jedina hrvatska pobjeda u Zagrebu.

Jedini rekord mitinga kod atletičara postavio je Kenijac Shadrack Korir na 3000 metara koji je tu dionicu istrčao za 7:37.49.

U 56. memorijalnoj utrci "Boris Hanžeković" na 110 metara s preponama pobijedio je legendarni 35-godišnji Amerikanac Allen Johnson s vremenom 13.19 sekundi, stotinku ispred Kubanca Dayrona Roblesa, dok je treći bio još jedan Amerikanac David Oliver sa 13.23.

Index.hr/Hina

Pročitajte više