Blanka Vlašić - svjetski fenomen na centimetar do nedodirljivosti

NAJBOLJA hrvatska atletičarka Blanka Vlašić još je jednom opravdala očekivanja i bez puno muke obranila zlato u finalu SP-a u Dohi. Iako joj je posao olakšao izostanak najvećih konkurentica, Blankin rezultat je još jedan veliki rezultat za hrvatsku atletiku.



Blanki je odavno u genima zapisano da će postići velike sportske rezultate. Otac i majka bili su vrlo uspješni sportaši u mladosti, a Joško Vlašić značajnu ulogu u Blankinoj karijeri odigrao je kao njezin trener. Prvi veliki iskorak Blanka je napravila 2000. godine, kada je značajno popravila osobne rekorde i izborila nastup na OI u Sidneyju. Kao najmlađa sudionica, tada 16-godišnjakinja, zauzela je u konačnici 17. mjesto, a iste godine postaje svjetska juniorska prvakinja u Čileu s preskočenih 191 cm. Na SP-u u Edmontonu 2001. preskočila je 194 cm i zauzela 6. mjesto, a osvojila je i zlato na Mediteranskim igrama u Tunisu.

Uspjehe u ranim danima karijere pokvarila bolest

U Munchenu je 2002. osvojila 5. mjesto u seniorskom prvenstvu Europe, a obranila je i juniorski naslov u Kingstonu sa 196 cm. Konačno se odlučila potpuno posvetiti sportu i pojačati treninge, pa je ubrzo, već 2003., popravila osobni rekord na 198 cm. Blanka je nastupala odlično i u dvorani i na otvorenom, a u Parizu je na natjecanju Zlatne lige pobijedila s preskočenih 199 cm. Tog ljeta u Zagrebu je na popularnom "Hanžeku" preskočila 2 metra. U Poljskoj je postala europska prvakinja do 23 godine sa 198 cm. Na mitingu Zlatne lige u Zürichu preskočila je 201 i zauzela drugo mjesto. Tu je sezonu završila na četvrtom mjestu najboljih svjetskih visašica. Uspjesi su se redali i u 2004. godini, kada je osvojila broncu na dvoranskom SP-u u Budimpešti, a u Ljubljani je tog ljeta preskočila 203 cm, što je trebao biti dobar znak uoči Olimpijskih igara. Ali, tada se Blanka razbolila i forma joj je pala. Uspjela je ući u finale u Ateni, ali nije imala snage za više od jednog skoka. Teško razdoblje završilo je operacijom štitnjače i višemjesečnim oporavkom.

Već na ljeto 2005. Blanka je uspjela preskočiti 195, a taj je dan označio novi početak. U 2006. je 13 puta skočila preko 2 metra, 205 u dvorani i 203 na ovorenom, a na SP-u u Moskvi bila je druga. Ljetna sezona 2007. godine bila je za pamćenje. Počela je s preskokom 204 cm i napadom na svjetski rekord, a u 19 nastupa upisala je 18 pobjeda uz 20 preskoka preko 2 metra. Dotadašnji rezultat karijere ostvarila je na Svjetskom prvenstvu u Osaki sa 205 centimetara. U Stockholmu je ostvarila drugi najbolji rezultat svih vremena skokom preko 207 cm, zbog čega je dobila brojna priznanja i bila proglašena najboljom atletičarkom godine. Fenomenalnu 2008. godinu pamtimo po nevjerojatne 22 pobjede i 2 druga mjesta u 24 natjecanja. Osvojila je tada i zlatnu medalju na SP-u u Valenciji, koju je ovog vikenda uspješno obranila u Dohi. Na OI u Pekingu uzela je srebro, a prosjek rezutata podigla je na 202,9 cm.

U novom desetljeću na vrhuncu moći

U 2009. godini najbolja hrvatska atletičarka okitila se brojnim medaljama i počastima. Uspjela je pobijediti na gotovo svim natjecanjima na kojima je nastupila, a sve je bliže bila i rekordu Kasje Bergquist koji toliko silno želi srušiti. Godinu će pamtiti po velikom uspjehu na SP-u u Berlinu gdje je postala svjetska atletska prvakinja sa 204 preskočena centimetra. Rezultat karijere napravila je u Zagrebu preskočivši 208, hrvatski rekord i drugi svjetski rezultat svih vremena.


Za svoje vrhunske rezultate osvojila je mnoge nagrade uglednih organizacija, medija, sportskih novinara i kolega sportaša. Proglašena je atletičarkom proteklog desetljeća, atletičarkom 2009. godine, i to u mnogim različitim izborima.

Svjetski rekord - misija za 2010. godinu

Nova 2010. godina počela je kako je prethodna završila. Niti jednom na nekom natjecanju ove godine Blanka još nije podbacila ispod 2 metra. U novu eru Vlašićka je ušla s enormnom željom da napokon sruši svjetski rekord i postane uistinu nedodirljiva. Probala je u Banskoj Bystrici preskočiti 2009., ali nije uspjela. Ipak, sa svakim novim pokušajem dobiva na samouvjerenosti.


"Želim taj rekord, ali neću očajavati ne dosegnem li ga. Važne su pobjede, a sve je ostalo bonus", rekla je nedavno Blanka, ali priznala i kako je prvi put u karijeri plakala jer nije preskočila.

Pokušala je ponovno u rodnom Splitu uz gromoglasnu potporu domaće publike, ali nije uspjela. Potporu je dobila i u Dohi nakon nove uvjerljive pobjede. Srebrna Beitia i brončana Howard Lowe pljeskale su zajedno s publikom dok je Blanka napadala 205 cm, ali nedostajalo je koncentracije.

"Nadala sam se da će neka od drugih djevojaka preskočiti 2 metra da me potjeraju. Ovako sam se psihički ispraznila, a bila sam spremna za skok preko 205", rekla je Splićanka. 

Savjesna sportašica: "Odmarat ću se kad završim karijeru"

Kad se radi o takvom karakteru i takvoj sportašici, znamo da može ostvariti sve što želi. Nije lako tijekom cijele godine trenirati i održavati formu, ali Blanka je toga svjesna i ne smeta joj naporan život sportaša.

"Meni je smiješno da svi to vrijeme nazivaju praznicima. Planiraju odmore, rezerviraju sobe na skijaškim odredištima ili vrijeme provode kod kuće s obitelji. I ja pokušavam uhvatiti taj blagdanski duh svake godine iako znam da ću trenirati i na sam Božić. Ali, imam mnogo planova za slavlja nakon što završim karijeru. Ići ću na skijanja s cijelom obitelji ili iskusiti novogodišnju zabavu na nekom egzotičnom otoku na kojem ću se kupati tijekom zime u Europi", ispričala je u jednom intervjuu ove zime.

Pročitajte više