Blatter protiv povećanja broja zemalja-sudionica SP

PREDSJEDNIK Svjetskog nogometnog saveza (FIFA) Švicarac Sepp Blatter usprotivio se proširenju broja zemalajsudionica završnice Svjetskog prvenstva sa 32 na 36.

Izvršni odbor FIFA-e je prošloga tjedna načelno odobrio prijedlog o proširenju zemalja sudionica, ali konačna odluka bit će donesena u lipnju.

Inicijativu za povećanje broja sudionika pokrenula je Južnoamerička nogometna konfederacija (CONMEBOL) koja je zbog promjene sustava kvalifikacija izgubila jedno mjesto.

"Povećanje zemalja sudionica stvorit će nam velike probleme vezane za televizijsko pokrivanje turnira, marketing, samo trajanje prvenstva i preglednost rasporeda. Sve dosadašnje ugovore potpisivali smo računajući da će na SP nastupiti 32 reprezentacije, stoga smatram da je Izvršni odbor pogriješio", rekao je Blatter.

I predsjednik Organizacijskog odbora narednog SP koje će se 2006. godine održati u Njemačkoj, Franz Beckenbauer protivi se povećanju broja sudionika SP, ali njegovi razlozi su drugačiji od Blatterovih. "Kaiser" se boji namještanja utakmica u posljednjem kolu razigravanja po skupinama, jer bi nastup u drugom krugu izborila i trećeplasirana reprezentacija iz skupine.

Pročitajte više