"Bok, ja sam Borna i igrao bih za Ajax". Nizozemski novinari sprdaju Šutala i Sosu

Foto: Profimedia

NIZOZEMSKI mediji žestoko kritiziraju nove igrače Ajaxa, među kojima su dva reprezentativca Hrvatske, nakon poraza u derbiju od Twentea (3:1), kojim je Ajax već nakon pet kola u velikom zaostatku za momčadima s vrha. Samo pet bodova u prvih pet kola osvojio je Ajax te mu tako PSV, AZ i upravo Twente na vrhu bježe s čak sedam bodova prednosti. Ajaxu nikako ne pomaže što je ovog ljeta prodao i pustio 15-ak igrača, od čega barem pet ključnih, te doveo također 15-ak novih. Zbog takve fluktuacije igrača nemoguće je u malo vremena očekivati da momčad bude uigrana, ali problem je, pišu Nizozemci, što Ajaxovo skupo plaćeni novi igrači ne znaju osnove.

"Bilo je to užasno iskustvo za navijače Ajaxa"

De Telegraaf i Algemeen Dagblad napadaju i trenera Mauricea Steijna: "Bilo je to užasno iskustvo za navijače Ajaxa, a još ih više zabrinjava što, nakon tog poraza, Ajax ovog tjedna čekaju dvije velike utakmice. Protiv Marseillea u Europa ligi te derbi protiv najvećeg rivala i aktualnog prvaka Feyenoorda. Ajax je protiv Twentea pokazao da je momčad u raspadu. Šokantno je bilo vidjeti koliko su njegovi igrači davali prostora suparnicima. Igrači Ajaxa izgledaju kao da imaju vrtoglavicu. Ne zna se jesu li jadniji u obrani ili napadu."

"Trener se odrekao novih igrača i tako aktivirao bombu u svlačionici"

AD ističe: "Trener Steijn je kriv što ne staje iza svojih igrača, nego ih se odriče. Tako je već nakon utakmice s Fortunom (0:0) rekao da on nije doveo ni tražio većinu novih igrača, što je dovelo do eksplozije bombe u svlačionici. Na ove njegove riječi poludjeli su u upravi kluba, a jednako reagiraju i na to što Ajax već puno zaostaje za suparnicima."

"Ajax je u kaosu. Nema taktike, stila igre, kemije, ničega"

De Volkskrant piše: "Prošla su samo četiri kola, ali i toliko je dovoljno da vidimo kako se Twente poigrava s Ajaxom te da su PSV i Feyenoord jači od njega, pa nije pretjerano reći da zbog navedenog i velikog minusa, Ajax više nije kandidat za naslov. Ajax je u kaosu. Nema taktike, stila igre, kemije, ničega... Obrana mu je posebno kriminalna. Nevjerojatna je količina velikih grešaka koje su radili njegovi skupi i ugledni igrači.

"Hrvat među najgorima u razbijenoj momčadi"

Josip Šutalo kupljen je od Dinama za čak 20 milijuna eura, ali je samo nizao jednu grešku za drugom. Borna Sosa? Pitanje je je li on uopće upoznao ikoga od suigrača. Pa pomozimo mu mi: 'Zdravo, tko ste vi? Ja sam Borna Sosa, iz Hrvatske. Želio bih igrati na lijevom beku.' Okej, neka onda to i igra."

NRC Handelsblad također ističe: "Potpuno zanemarivanje obrane igrača Ajaxa i ostavljanje prostora iza leđa. Zbog toga ih je Twente razbio fizički, taktički i mentalno."

Pročitajte više