formula 1

Bottas progovorio o suživotu s Hamiltonom: Želio sam odustati od Formule

Foto: EPA-EFE

VALTTERI BOTTAS je u novoj sezoni sjajnog Netflixova dokumentarca Formula 1: Drive To Survive pričao o svojem odnosu s Lewisom Hamiltonom i statusu koji Finac uživa u Mercedesu.

Dokumentarac prati momčadi Formule 1 kroz svaku od prijašnje tri sezone, a prošla sezona je, jasno, bila obilježena pandemijom koronavirusa. U ovoj sezoni autori se dosta bave Mercedesom koji je odbio sudjelovati u prvoj sezoni dokumentarca, no u ovoj su govorili i Lewis Hamilton, i Valtteri Bottas, i šef momčadi Toto Wolff.

Autori su Wolffa pitali je li Hamilton privilegiran u momčadi u odnosu na Bottasa.

"Odjebite", odgovorio je Wolff.

Autor je ponovio pitanje.

"Odjebite", ponovno je odgovorio Wolff uz smijeh.

Peta epizoda sezone fokusirala se na Bottasov status u Mercedesu te je podsjetila na kontroverznu scenu iz 2018. godine kad je Bottasu krug prije kraja utrke u Sočiju naređeno da propusti Hamiltona koji se borio za naslov prvaka.

"To je bilo jako teško. Teško sam prihvatio tu odluku i bio sam strašno ljut. U jednom sam trenutku pomislio 'Što meni ovo treba?' Razmišljao sam o odlasku iz Formule 1, o odustajanju. Odmah nakon utrke sam im rekao da to više nikad neću napraviti", prepričao je Bottas. 

Ne želi biti drugi

"Kad tvoj momčadski kolega pobijedi, a ti završiš drugi, osjećaš se kao da si izgubio. Znam da sam u karijeri znao biti drugi u momčadi, ali želim pokazati da nisam samo broj 2. Mnogi to neće priznati, ali podsvjesno u glavi imaju prvog i drugog vozača. Mislim da bi se članovi momčadi trebali zapitati daju li jednaki tretman meni i Lewisu", dodao je Finac.

Bottas tijekom epizode govori kako se želi boriti za naslov prvaka i da neće uvijek izlaziti u susret Hamiltonu, što se vidjelo i tijekom kvalifikacija za utrku u Sočiju prošle godine. Bottas govori kako je u toj utrci bolje biti drugi nego treći na gridu, a u svojem zadnjem krugu ostvaruje drugu poziciju. No dok se vraćao prema boksu, pomogao je Verstappenu tako što je vozio velikom brzinom ispred Red Bullova vozača i time mu smanjio otpor zraka i omogućio da osvoji drugo mjesto.

Wolff, suradnici i Hamilton bili su vidno nezadovoljni tim potezom Bottasa koji je tako otežao utrku Britancu. Bottas se nakon utrke pravdao da je to bilo sasvim slučajno. Autori su ga pitali je li to namjerno napravio.

"Možda", odgovorio je.

Pročitajte više