Božo Sušec: Mamić ima samo jednog pravog neprijatelja

Screenshot (HTV)

BOŽO SUŠEC, jedan od najpoznatijih hrvatskih komentatora, bio je gost emisije Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića. 

Prvo se osvrnuo na uspjeh hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu:

"Dalić je iznenađenje. Ta priča je kao bajka braće Grimm, koju je povremeno režirao Hitchcock, a ostvario Zlatko Dalić. On je vrhunski trener, a za to moraš biti psiholog, komunikator, nekad mama i tata, a moraš imati i nešto karizmatično. On je pokazao da je pronašao pravi odnos sa svim tim različitim ljudima."

Na pitanje je li Zdravko Mamić nepravedno zapostavljen u ovom slavlju, ovako je odgovorio:

"O Mamiću je nepopularno govoriti u njegovu korist. On ima te sudske procese koje ima, zbog kojih je u izbjeglištvu. No treba reći da je napravio dosta dobrih stvari, razvoj infrastrukture, skauting. Pustimo sad motive, kako je to kasnije iskoristio. Zdravko ima velikog neprijatelja, a to je Zdravko Mamić, on je tvornica konflikata. Strašno je kažnjen što nije bio dio ovog, što nije mogao u Rusiju, što mu je granica na Vinjanima Donjim."

Vjeruje da će u HNS-u sve normalno funkcionirati bez Mamića:

"Savez može, ali u Dinamu je sve bilo na njegovim plećima, i taj klub će se morati drugačije organizirati. U Savezu očekujem promjene dosta brzo, ima dosta nezadovoljstva, vidjeli ste da igrači nisu pustili članove IO-a u avion. Ima 15 kombinacija i vidjet ćemo što će biti, ali mislim da ćemo na jesen imati drugačije ustrojen nogometni savez."

Je li Sušec imao sukobe sa sportašima?

"Spomenuo sam ogroman broj ljudi u svojoj karijeri, ali samo su me dvojica htjeli tući. To su Zlatko Žagmešter i Tomo Šokota. Na kraju smo se pomirili."

Ovako komentira gubitak HRT-ovih prava za prijenos utakmica nogometne reprezentacije:

"Generalno, javne televizije u svijetu gube bitku za sportska prava s komercijalnim televizijama, one to ne mogu izdržati. Sasvim drugačije bi izgledala hrvatska medijska scena da je Treći program 2009. godine postao sportski, tada smo imali sva moguća prava, a koristili smo ih 10-15 posto. Da je to prošlo, ne bi se u takvoj snazi pojavio Sportklub i drugi kanali."

Pročitajte više