Branko Ivanković: Žalostan sam i zbog Dinama i zbog Hajduka



BIVŠI trener Dinama Branko Ivanković za Index je pričao o nadolazećem derbiju Dinama i Hajduka. Istaknuo je kako ga žalosti situacija u kojoj se nalaze oba kluba.

Branko Ivanković kao trene Dinama više je puta bio u prilici sudjelovati u derbiju. Iskusni stručnjak kaže da je svaki derbi za njega bio nezaboravan. Žali što ovog puta neće biti natjecateljskog naboja, zbog stanja na ljestvici i ozračja oko dvije momčadi.

"Nažalost ovog puta će derbi biti odigran u čudnim okolnostima jer su obje momčadi pod velikim pritiskom. Derbi je uvijek praznik nogometa, utakmice koje se čekaju. Bila mi je čast biti dio tih derbija, uvijek je bio poseban osjećaj igrati protiv Hajduka", kaže Ivanković.

Trener iz Varaždina smatra kako igrači na travnjaku trebaju zaboraviti na sve okolnosti, te se koncentrirati isključivo na igru. Svjestan je da im neće biti lako.

"Nešto se čudno događa oko Hajduka i oko Dinama. To me jako žalosti. Na derbiju u Splitu neće biti onog posebnog naboja, utakmica će biti odigrana u nesvakidašnjim okolnostima. Nadam se da će igrači pronaći snage i želje da uživaju u nogometu i da daju sve od sebe."

Iako je bio trener Dinama, Ivanković osjeća simpatije prema Hajduku, a kao sportašu posebno mu je krivo što se splitski klub nalazi u ovakvoj situaciji.

"Žao mi je Hajduka, prema kadru kojeg imaju trebali bi biti uvjerljivo drugi. Gledao sam njihove četiri posljednje utakmice i u njima oni praktički nisu imali šansu za gol. Da su pobijedili te utakmice još bi uvijek držali priključak za Dinamom, no ovako je bodovna razlika prevelika", nastavlja Tanac, koji najveću grešku bilih vidi kod slaganja momčadi.

"Mislim da su griješili pri selekciji igrača, da su im neke pozicije previše popunjene".

Kazna će ostaviti traga na Dinamovim igračima

Svjestan je Ivanković da niti Dinamovi igrači neće biti lišeni pritiska u toj utakmici. Drakonska kazna UEFA-ea maksimirskom klubu utjecat će i na derbi.

"Mišljenja sam da će kazna ostaviti traga na igračima, to će ih podsvjesno opterećivati i bit će im teže naći ono veselje u igri. Moguće je da se kod igrača probudi prkos, pa oni u odigraju u inat svim problemima, no objektivno to jest nešto što ostavlja traga."

Ivanković smatra da je kazna zaista teška, no nije pretjerano iznenađen zbog odluke UEFA-e

"Radi se o raritetnoj kazni, no i dok sam ja bio trener Dinama strahovali smo od takvih posljedica. To se jednom moralo dogoditi, budući da je UEFA svjesna da se samo drakonskim kaznama može stati na kraj huliganima. Možda takav rasplet pomogne da se na utakmice vrate istinski ljubitelji nogometa. Činjenica je da s tri oduzeta boda Dinamo nema šanse za prolaz, tako da je velika šteta jer je takav čin UEFA-e oduzeo draž europskog natjecanja."

Ivanković ne smatra da je kazna smišljena posebno za Dinamo, to je za UEFA-u uobičajena kad su u pitanju klubovi s problematičnim navijačkim skupinama.

"Ne bih rekao da se UEFA urotila protiv Dinama. Stradavali su ranije engleski, nizozemski, talijanski... klubovi. Oni jednostavno žele stati na kraj navijačkom nasilništvu i Dinamo je jedan nizu klubova koji plaća zbog ponašanja manje skupine navijača".

Bivši trener Dinama zaključio je kako je Dinamo favorit u toj utakmici, iako Hajduk treba shvatiti ozbiljno u cijeloj situaciji.

"Pod kakvim su pritiskom u zadnje vrijeme, moguće je da Hajduku bude lakše bez navijača. Isto tako ne smijemo zaboraviti da je Torcida desetljećima Hajduk iz teških situacija nosila u pobjede. Njihovo navijanje iz igrača je izvlačilo onu dodatnu snagu i zalaganje. Tako da sam skloniji vjerovanju da će im to biti hendikep".

Pročitajte više