Brekalo srušio rekord sezone SHNL-a i postao drugi najbolji asistent lige

Foto: Šime Zelić/PIXSELL

HAJDUK je na praznom Poljudu pobijedio Rudeš 5:1 u 32. kolu SuperSport HNL-a. Utakmica je odigrana bez gledatelja zbog kazne koju je splitski klub dobio nakon nereda koji su se dogodili na kraju susreta s Dinamom u polufinalu SuperSport Hrvatskog kupa. Po dva pogotka za Hajduk su zabili Rokas Pukštas i Filip Krovinović, a jedan je dodao Nikola Kalinić. Jedini strijelac za Rudeš bio je također Pukštas koji je zabio rijedak autogol - rukom.

Osim dvostrukih strijelaca, na utakmici se istaknuo Josip Brekalo koji je upisao dvije asistencije, obje za Krovinovića u 53. i 59. minuti utakmice. Osim toga, Brekalo je na utakmici imao 86% točnost dodavanja i od toga čak 10 ključnih, što je rekord sezone u SHNL-u.

Najviše do sada (devet) je imao Bruno Petković u pobjedi njegovog Dinama protiv Rudeša 0:3. Sofascore je Brekala za njegovu izvedbu nagradila ocjenom 9.8, što je treća najveća ocjena ove sezone u ligi. Savršene desetke su zaradili samo Josip Drmić i Mijo Caktaš, opet protiv Rudeša.

Grafika: Sofascore

Brekalo nije oduševio u Hajduku, ali brojke mu govore u prilog

Dolazak Brekala u Hajduk u zimskom prijelaznom roku je bila velika priča. Nakon propale posudbe u Dinamo, igrač Fiorentine se pojavio na Poljudu i pompozno je predstavljen zajedno s Ivanom Perišićem prije utakmice s Rijekom na punom Poljudu. Očekivalo se da bude igrač prevage u borbi za naslov prvaka, ali Hajduk je odigrao užasnu polusezonu te će na kraju završiti treći uz ispadanje u polufinalu Kupa.

25-godišnji krilni igrač se nekako uklopio u opće sivilo momčadi, a doživio je i ozljedu koja ga je izbacila iz normalnog ritma na više tjedana. Međutim, odigravši samo deset prvenstvenih utakmica za Hajduk, Brekalo je upisao sedam asistencija, čime je postao najbolji asistent kluba u ovoj SHNL sezoni. Slijede ga Emir Sahiti sa šest asistencija u 31 utakmici i Marko Livaja s četiri asistencije u 25 utakmica.

Ovim učinkom Brekalo je postao i trenutno drugi asistent lige iza nedostižnog Tonia Fruka koji ih je za Rijeku upisao čak 14. Kada pogledamo brojke asistencija po odigranoj utakmici, Brekalo je najefikasniji dodavač s 0.7 asistencija po utakmici ispred Fruka i Dinamovog Luke Stojkovića (0.5 po utakmici) koji je nastupio u samo četiri utakmice ove sezone zbog ozljede, a svoje asistencije je upisao u dresu Lokomotive na početku sezone.

 

Pročitajte više