Bruno Marić tužbom traži milijun eura: "Netko laže, Uefa ili HNS!"

NOGOMETNI sudac Bruno Marić i njegov odvjetnik Vladimir Gredelj na sudu u Bjelovaru podignuli su tužbu protiv Uefe zbog blaćenja Marićeve časti. Od Uefe traže milijun eura odštete. U Zagrebu će podignuti tužbu protiv HNS-a jer Savez nije dostavio korespodenciju s Uefom.

O svemu tome izvjestio je o Marićev odvjetnik Gredelj.

"Podignuli smo tužbu protiv Uefe zbog blaćenja imena i obitelji te nanošenja duševnih boli koju će Marić trpjeti do kraja života obzirom da prirodu interneta. Kad god ukucate njegovo ime ne piše da je to najbolji hrvatski sudac nego čovjek koji namješta", objasnio je Gredelj.

"Da smo tužili za iznos od 100-200 tisuća kuna ne bi ništa postigli"

Ovo je, kaže Gredelj, prvi put da se netko na sudu spori s moćnom Uefom.

"Možda nikad ovakav iznos nije zatražen, ali je više razloga zbog kojih smo to napravili. Internet vas prati čitav život, karijera mu je zaustavljena, a bio je jedan od najboljih sudaca, teško mu je narušen privatni život, zaustavljene su njegove političke ambicije na koje svaki čovjek ima pravo. Ovakva odšteta treba biti pouka Uefi. Osobno mislim da je dostojanstvo ispred života, ali ne živimo u društvu takvih vrijednosti i moramo se uklopiti u njega. Ako tužite Uefu i tražite 100-200 tisuća kuna, to je sitan novac i ne bi bilo efekta. Zbog svega toga smo se odlučili za milijun eura."

"Uefa nema dokaza protiv Marića"

Tužba protiv Uefe je podignuta na Sudu u Bjelovaru, dok će onu protiv HNS-a podnijeti u Zagrebu.

"Odlučili smo se na Sud u Bjelovaru jer je on najažurniji. Svi sudovi u Hrvatskoj su nadležni za taj slučaj. Uefa će morati poštivati odluku suda."

Priča oko Marića i navodnog namještanja vuče se još od ljeta prošle godine. Marića se dovodilo u vezu s namještanjem utakmice između Dinama i Hajduka u finalu Kupa 2009. godine. Uefa je u Zagreb nakon toga poslala istražitelja Robina Bokšića, ali je cijela priča o namještanju pala u vodu nakon što se ispostavilo da je stanoviti Bokšić prevarant.


"Od sedmog mjeseca pokušavamo riješiti stvari mimo suda. Peteru Limacheru (bivši šef Uefinog Disciplinskog ureda op. a.) sam poslao pismo u kojem sam ga pitao konkretne stvari, ali mi nitko nije odgovorio. Uefa mi tek nakon 6-7 mjeseci preko pravne službe odgovara da nisu pokrenuli nikakav postupak protiv mojeg branjenika i da nemaju dokaze koje bi Marićevu čast dovodili u pitanje."

"Netko laže - HNS ili Uefa"

Gredelj kaže da je pozvan u Nyon na razgovor, ali da je to odbio jer Uefa nije prihvatila odgovornost za sve što se dogodilo.

"Rekli su mi da imaju pravo provjeravati informacije. Nije njihova krivnja u tome, već što su u Hrvatsku poslali čovjeka da brifira urednika Sportskih novosti Roberta Šolu. Robin Bokšić ga je uvjerio da ima dokaze. Kad neki zaposlenik napravi štetu odgovara njegov poslodavac. To je u slučaju Robina Bokšića Uefa."

Gredelj je dodao još nešto zanimljivo.

"Uefa mi je napisala da su u poslali čovjeka na zahtjev HNS-a. A, sjetite se one izjave Vlatka Markovića: 'Da sam bio u Rusanovoj bacio bih Bokšića kroz prozor'. Čudno je da predsjednik HNS-a ne zna da su zatražili Uefina istražitelja. Ako on nije znao, sigurno je znao Zorislav Srebrić. Nameće mi se samo jedan zaključak - netko tu laže, HNS ili Uefa."


Zatim je Gredelj zatražio korespondenciju Uefe i HNS-a.

"Oni su to odbili nakon čega sam ih tužio jer prema zakonu imam pravo dobiti to na uvid. HNS opstruira nastojanje hrvatskog suca da dokaže svoju nevinost."

Marić: Prijete mi

Bruno Marić puno je manje govorio od svojeg odvjetnika. Kaže da mu prijete, ali o tome nije htio puno govoriti.

"Zatražili smo ispriku koja nije stigla i nakon toga smo krenuli s tužbom. Ljudi mi sugeriraju da ne idem protiv moćne Uefe, dobivam i prijetnje. Jedino se ispričavam svojoj supruzi zbog svega ovoga. Svima koji mi prijete poručujem da neću stati. Uefin stav je podcjenjivački i to ne prihvaćam."

Gredelj je dodao kako to nisu bile prijetnje smrću već poruke da bi za njega bilo bolje da bude kooperativan na što je Marić rekao kako je dobivao prijetnje smrću.

Pročitajte više