Bude li vrijeđanja na nacionalnoj osnovi policija će prekinuti utakmicu

VISOKO rizičnu utakmicu 2. pretkola Kupa UEFA-a između NK Intera i FK Crvena zvezda u Zaprešiću osiguravat će tisuću policajaca, što znači da će svakog Deliju "pokrivati" trojica. Ako dođe do nereda ili vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, policija je najavila de će prekinuti utakmicu i isprazniti tribine.

Policijska uprava zagrebačka na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare predstavila je plan mjera osiguranja međunarodne nogometne utakmice.

Kako će policija osiguravati utakmicu, koja je ocijenjena visokorizičnom, objasnili su zamjenik ravnatelja policije Jakov Bukvić i zamjenik načelnika Policijske uprave zagrebačke Dubravko Novak, koji će i zapovijedati postrojbama policije.

Najavljeno je osiguranje u kojem će sudjelovati 1000 policajaca iz svih redova policije, uključujući interventne postrojbe, temeljnu i krim policiju.

"Policija će osiguravati područje na kojem će boraviti Zvezdini navijači, a ukoliko bude potrebno vratit ćemo ih u Srbiju." - izjavio je Bukvić i dodao: "Koristit će se sva zakonom propisana sredstva kako bi održali utakmicu sigurnom, a bude li problema srpskim navijačima ćemo zabraniti dolazak na utakmicu, odnosno udaljiti ih sa stadiona."

Bukvić je kazao da će kamere snimati stadion i tribine kako bi se mogli identificirati prijestupnici, a domaćim je navijačima preporučio da korektnim ponašanjem i navijanjem pomognu da sve prođe u redu.

Novak je najavio da će područje oko stadiona u četvrtak biti "sterilna zona". Istaknuo je da će  tisuću policajaca, osim stadiona osiguravati i trasu kojom će doputovati Delije, kao i njihov odlazak iz zemlje.

"Održali smo sastanak s vođama Bad Blue Boysa, koji su najavili da niti kane dolaziti, niti organizirati grupe koje će u četvrtak dolaziti na stadion. Također smo u kontaktu s navijačima Intera koji su istaknuli da ne kane raditi nerede, već samo sportski navijati. Iz toga zaključujemo da će eventualna sačekivanja navijača i remećenje sigurnosti biti inicirane od samostalnih "strijelaca" i grupa." - dodao je Novak.

"Svi transparenti, grbovi i predmeti koji mogu poslužiti za gađanje Delije neće moći unijeti na stadion, a ukoliko dođe do neprimjerenog navijanja, vrijeđanja na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, prekinut ću utakmicu i isprazniti tribinu"  - zaprijetio je Novak, zapovjednik policije koja će osiguravati događaj. Dodao je da će od navijačkih rekvizita za Delije biti dopušten unos samo šalova.

Policija će Delije pregledati na tri "punkta", kako se ne bi ponovila iskustva u kojem su Delije unosile noževe u tenisicama. Prvi pregled će biti na granici prilikom ulaska u Hrvatsku, drugi kada ih preuzme Policijska uprava zagrebačka i treći na stadionu.

Novak smatra da će utakmica proći bez problema, te pozvao navijače da ugled Intera i grada Zaprešića predstave Europi u što boljem svjetlu.

Za utakmicu na zaprešićkom stadionu koji prima 3500 posjetitelja prodane su sve ulaznice. Njih 300 već je u Beogradu, a ukoliko se pojave pojedinci ili skupine koje će pokušati neorganizirano ući u Zagreb, to će im biti onemogućeno. 

U četvrtak u prvoj utakmici Kupa UEFA-e, koja počinje u 17.30 sati na istočnoj tribini smjestit će se domaći navijači, a na zapadnoj Delije. Iz policije su zamolili domaće navijače da što prije dođu na utakmicu, kako bi utakmica mogla započeti na vrijeme.

S.H.

Pročitajte više