Dinamo - Shkupi 2:2

Čačić dovodi u pitanje sve što je Dinamo godinama gradio. Ovo je bilo sramotno

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

DINAMO se osramotio na početku europske sezone. Protiv makedonskog Shkupija je odigrao tek 2:2 na Maksimiru, a gosti su čak i poveli. Bila je to od prve do posljednje minute muka za sve navijače Plavih, koji su morali gledati anemičnu momčad koja glavinja terenom bez smisla i koordinacije.

Ante Čačić je glavni krivac za užasnu partiju Dinama. Napravio je barem jednu kadrovsku grešku te u potpunosti krivo procijenio i svoju i protivničku momčad. Dojam je da forsira postavu i formaciju kojoj ni sam ne zna cilj ni osnovnu racionalu, a jedino što ga je izvuklo iz puno goreg rezultata drugu utakmicu zaredom je kvaliteta kadra kojim raspolaže.

Dinamo je i dalje ogroman favorit za prolazak dalje, ali s pristupom kakav trener Dinama gaji, vrlo je upitno koliko mogu ponoviti europske uspjehe iz proteklih sezona. Nakon Hajduka i Lokomotive, i Shkupi je nadigrao Dinamo u prvom poluvremenu. To nije slučajno.

Što se događa s Oršićem?

Teško je ući u glavu Dinamovog trenera koji i dalje Mislava Oršića uporno drži na klupi. U pravu je kad kaže kako ne mogu on, Petković, Ivanušec i Drmić igrati zajedno te da bi ekipa mogla ispaštati. 

Međutim, potpuno je nejasno kako je od sve četvorice igrača ispao najbolji Dinamov europski strijelac u povijesti i to protiv suparnika za kojeg se očekivalo da će dobar dio utakmice (a u ovom slučaju to je bilo cijelo drugo poluvrijeme) provesti u niskom bloku i trebat će netko tko ga može otvoriti i udarcem izvana.

Čačić je primijetio nezgodne suparnike pa donio najlošiju moguću odluku

Postava i osnovne kretnje igrača su sugerirale kako je Dinamo htio s oba beka igrati vrlo visoko. Međutim, sam Čačić je nakon susreta rekao: "Htjeli smo da Moharrami i Ljubičić dolaze u napad, ali su imali na sebi vrlo nezgodne igrače."

Ako je znao da su najopasniji suparnički igrači na krilima, onda ostaje nejasno zašto je na bokove postavio igrača koji se to tek uči igrati i Iranca koji je loš u obrani 1 na 1. K tome, Čačić i sam priznaje da je od njih očekivao ozbiljan ofenzivni doprinos. Jedino objašnjenje je da nije dobro skautirao suparnika, a to je onda još poraznije.

Štoviše, ako je očekivao da će igrati bekovima koji su stalno u zoni centaršuta, a to je bio slučaj u otprilike polovici utakmice, onda je to zona i uloga kao stvorena za Petra Bočkaja. Ako ne može biti rješenje za ovakve utakmice, onda je upitno kada će ga koristiti. A ako je njegova slabija igra u obrani bila prevelik rizik, nejasno je kako je na drugom boku igrao još nestabilniji branič.

Problemi u sredini terena

Dinamo je imao velikih problema u sredini terena. To se najbolje vidjelo u obrambenoj tranziciji. Mišić je sporiji igrač, a Ademi sve češće u posjedu voli igrati vrlo visoko. Čak i ako je htio ofenzivni doprinos svojih bekova, Čačić nije napravio ništa da im pruži zaštitu iza leđa.

Formacija u kojoj igraju i Petković i Drmić može uspjeti samo s dobrim presingom, jer Ademi i Mišić jako teško mogu sami kontrolirati sredinu terena. Čak je i Shkupi, sve dok se nije potpuno povukao, uvlačenjem krila stalno imao višak u sredini terena i pokupio je hrpu ničijih lopti.

Vodeći gol Makedonaca bio je idealan primjer Dinamovih problema u ovakvoj postavci. Nije bilo dobrog presinga na strani gdje je lopta, a igrač je iz drugog plana iskoristio Mišićevu sporost i vrlo loše postavljanje Moharramija koji nije zatvorio leđa stoperu.

Dinamo je ove sezone odigrao tri utakmice i sve tri je odigrao na Maksimiru. U sve tri je "izgubio" prvo poluvrijeme - i od Hajduka čiji je budžet triput manji i od Lokomotive čiji je budžet deset puta manji i od Shkupija čiji je budžet 20 puta manji. I koji je prošlog tjedna izgubio od gibraltarskog Lincolna 2:0.

Dinamo će vjerojatno proći dalje. Ali ovako ne može daleko

Velike drame zasad i dalje nema. Očekuje se da će ova utakmica mobilizirati Dinamo koji će vrlo vjerojatno na račun velike razlike u kvaliteti pobjedom u Makedoniji proći dalje, ali upitno je koliko dugo Dinamo može igrati uz Čačićevu filozofiju "izađite i pokažite što znate". Došao je period kada mora ponuditi momčadi više, posebno kad se uzme u obzir kakve je igrače dobio.

S ekipom je prošao jedan pripremni ciklus, tu je tri mjeseca i osnovni postulati i ideja u igri moraju biti barem vidljivi, ako je nerealno očekivati da se već sada obavljaju na visokom nivou. Pristup u kojem se njegova uloga svodi skoro isključivo na onu motivatora dugoročno je teško održiv, ne razvija igru, a onda ni igrače. 

Dinamo si ne može i ne smije dozvoliti da mu europski rejting i navike prolazaka grupne faze, koje su godinama marljivo gradili, propadnu zbog jedne loše sezone. One u kojoj će izgubiti jer trener misli da je dovoljno da se momčad pojavi na terenu, a aura i "mentalitet" će odraditi posao. Tu sramotu si Dinamo ne smije dozvoliti, a priprema i vođenje utakmice protiv Shkupija bila je velika sramota.

Pročitajte više