Čačić: Ukrotili smo Portugal i Ronalda

Foto: HRT/Screenshot

ANTE ČAČIĆ vratio je hrvatsku reprezentaciju kući nakon poraza od Portugala u osmini finala Europskog prvenstva. Jučer su njega i igrače dočekali brojni navijači u zračnoj luci što im je podiglo raspoloženje nakon neugodnog poraza.

Dan nakon povratka obišao je hrvatske televizije, a stigao je i na HRT kako bi prokomentirao rezultat Hrvatske na Euru i sve što se događalo oko reprezentacije.

"Naravno, sve nas je ganula iskrenost i spontanost prema našim igračima. Sport je ponekad okrutan, kuglica sreće je otišla na drugu stranu".

"Treba podvući crtu i reći da je reprezentacija imala dosta problema da dođe tamo. Sjetite se svega što se dogodilo. Igrali smo pred praznim tribinama, oduzet nam je bod, dobili smo najtežu skupinu na Euru, odigrali dobro prve dvije utakmice, pobijedili smo europskog prvaka i bili prvi u skupini. Portugal je crna mačka za nas. U skupini su igrali jako dobro, bili su treći, to je utakmica koja je bila eliminacijskog karaktera, a mi smo tu bili jako dobri".

Biste li što promijenili u toj utakmici s Portugalom?

"Shvatili smo tu utakmicu maksimalno ozbiljno, nimalo prepotentno. Očekivao sam takav Portugal, da nas namame i preko Nanija i Ronalda zabiju gol. Nismo uspjeli dati gol iako je bilo prilika, imali smo 17 pokušaja prema golu, posjed 60-40, nismo dali gol", rekao je Čačić.

"Možda nisam ni trebao raditi izmjene, možda bi Mandžukić uklizao i zabio onaj gol... To nikad nećemo znati. Znali smo kako igrati, ukrotili smo Portugal i njihovog najboljeg igrača Ronalda".

Na pitanje o Rakitiću, kojeg je protiv Portugala izvadio iz igre iako je bio na popisu za jedanaesterce, rekao je:

"Imamo puno igrača za izvođenje penala, imao sam ih osam na spisku, mislim da je bio i on. Rakitić je imao odlične dvije utakmice, ali u toj utakmici mi je malo ispao iz ritma, htio sam ulaskom Pjace podignuti ofenzivnu igru prema gore. Gledajući cijelo drugo poluvrijeme i produžetke, Hrvatska je fizički bila ispred njih".

Ostaje li Darijo Srna?

"Kao izbornik ću napraviti sve da Darijo ostane, jer on Hrvatskoj treba. Igra najbolji nogomet u karijeri. Nikad nije bio tako dobar i ofenzivno i defanzivno. Izgubiti roditelja je veliki hendikep, ali on se vratio na kapetanski način, bilo bi dobro za Hrvatsku da ostane".

"Mene veseli da su neki igrači odigrali neke od najboljih utakmica do sada, ali Srna je, gledajući sve četiri utakmice, odigrao na visokom nivuo i kapa mu do poda".

Čačić je uoči povratka u Hrvatsku najavio da će svoj ugovor dati na razmatranje HNS-u, ali o budućnosti, u kojoj Hrvatsku čekaju kvalifikacije za SP u Rusiji, nije previše govorio:

"Mi smo na ovom Euru imali 20 igrača koji su igrali, to je najbolje što Hrvatska trenutno ima. Malo je vremena do prvog okupljanja. Moramo prestati žaliti, ispred nas su veliki izazovi. Skovali smo veliko zajedništvo, koje treba biti temelj. Ne trebamo se bojati onih koji su za Hrvatsku nego onih koji su protiv nje. Hrvatska reprezentacija je najbolji simbol patriotizma. A mi nemamo doma, nemamo tribine niti reda na tim tribinama".

 

Pročitajte više