Čeferin se usprotivio FIFA-i i klupskom kartelu: Nogomet nije na prodaju

Foto: EPA

PRIČA o Europskoj superligi i dalje je prilično aktualna. 

Tijekom listopada i studenoga 2018. godine kolale su šokantne glasine oko skorašnjeg osnivanja Europske superlige, natjecanja zatvorenog formata u kojem bi sudjelovalo 16 najbogatijih i najmoćnijih kontinentalnih klubova.

Svojevremeno je predsjednik Svjetske nogometne organizacije (FIFA) Gianni Infantino zaprijetio radikalnim kaznama osnuje li se famozno natjecanje.

Vođen mantrom da nogomet ostane jedinstven, Europskoj superligi suprotstavio se i Aleksander Čeferin. Čelnik Europske nogometne organizacije (UEFA) istaknuo je da osuđuje "bilo kakvo natjecanje zatvorenog tipa".

"Nogomet bi izgubio draž. Svaki tjedan gledati Paris Saint-Germain i Juventus bilo bi krajnje dosadno", poručio je nasljednik Michela Platinija i sedmi predsjednik u povijesti europske krovne nogometne organizacije.

U intervjuu za Le Monde, osim na Europsku superligu, Aleksander Čeferin obrušio se i na sve manje uglednije Svjetsko klupsko nogometno prvenstvo:

"To je projekt vrijedan 25 milijardi dolara o kojem zapravo ništa ne znamo. Financira ga strani fond čiji identitet ignoriramo. Nogomet nije na prodaju."

I prije se najmoćniji čovjek europskog nogometa suprotstavljao reformama i idejama Svjetske nogometne federacije. Danas negativno gleda na mogućnost proširenja Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine s 32 na 48 momčadi.

"Katar ne može samostalno organizirati prvenstvo s 48 reprezentacija. Također, u nepovoljnim je političkim odnosima s okolnim susjednim državama. Termin natjecanja je, pak, i dalje sporan. Budući da će se održati tijekom zime (21. studenoga - 18. prosinca), brojna nacionalna prvenstva bit će u organizacijskom rasulu. Osobito u Europi", upozorio je slovenski pravnik.

Pročitajte više